Vystoupili na demonstraci s vlastním názorem. Policisty čeká kárné řízení

idnes.cz

Policisty, kteří v minulých dnech vystoupili na demonstracích proti povinnému očkování proti covidu, čeká kárné řízení. Vystupování a komentáře policistů na akcích pořádaných hnutím Chcípl PES je podle policejního prezidia nepřípustné. Redakci iDNES.cz to v úterý potvrdila vedoucí odboru komunikace a vnějších vztahů Kateřina Rendlová.

Policie zahájí řízení s policisty, kteří vystupovali na akcích uspořádaných na protest proti povinnému očkování. „Jednání policistů vystupujících na shromáždění politického hnutí považujeme za důvod pro zahájení řízení ve věcech služebního poměru. Toto řízení vede nadřízený policisty, který má personální pravomoc,“ uvedla pro iDNES.cz Rendlová.

Podle zákona o policii nesmí být její příslušníci členy politické strany nebo hnutí a ani nemohou vykonávat činnost v jejich prospěch.

Hnutí Chcípl PES uspořádalo o víkendu v několika městech demonstrace proti vyhlášce, kterou schválila ještě vláda Andreje Babiše a podle níž má být od března pro vybrané profesní skupiny a lidi nad 60 let povinné očkování proti covidu.

Většina protestních akcí byla v sobotu, v neděli se uskutečnila v Praze, kde organizátoři avizovali, že do konce ledna se uskuteční ještě další podobné akce.

Nedělní pražské demonstrace se podle odhadu policie zúčastnilo kolem 3 500 lidí. Byli mezi nimi mimo jiné organizátoři a signatáři petic proti povinnému očkování dotčených profesí, mimo jiné členů Integrovaného záchranného systému.

Iniciativa Chcípl PES vznikla jako protest proti opatřením omezujícím kvůli šíření epidemie koronaviru provoz restaurací.

Jako politické hnutí Otevřeme Česko – Chcípl PES poté kandidovala ve sněmovních volbách, kde hnutí získalo 0,4 procenta hlasů. Po volbách se na jejích akcích začaly podílet desítky drobných uskupení a stran, které sdílí kritický pohled na kroky vlády.

Zdroj: https://www.idnes.cz

  Eset: Hrozby pro Android se v dubnu nejčastěji šířily přes hry

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com