Platy ústavních činitelů se asi vrátí na loňskou úroveň, Sněmovna souhlasila

Platy ústavních činitelů, které se počátkem roku zvýšily, se zřejmě od února vrátí na loňskou úroveň. Sněmovna dnes schválila vládní novelu, podle níž se mají platy zákonodárců, členů vlády, prezidenta i soudců a státních zástupců pro letošní rok snížit. Důvodem je snaha najít úspory kvůli deficitu státního rozpočtu. Zástupci opozičního hnutí ANO varovali, že kvůli soudcovským platům i schválení ve stavu legislativní nouze možná novelu zruší Ústavní soud.

Výše platů politiků, soudců a státních zástupců se stanovuje z platové základny, která vychází z předloňské průměrné mzdy. Od ledna se platové základny politiků, soudců a žalobců zvedly o šest procent. Novela, kterou nyní dostane k posouzení Senát. je má opět snížit. V případě politiků to bude z částky 89.155 korun na 84.060 korun. U soudců má klesnout ze 106.986 korun na 100.872 korun a žalobců z 96.287,40 korun na 90.748,80 korun.

Předseda sněmovního ústavně-právního výboru Radek Vondráček (ANO) uvedl, že novela je „vládní podfuk na ústavu a pravidla zákonodárného procesu“. Podle Vondráčka ke schvalování ve stavu legislativní nouze nebyly splněny podmínky včetně hrozící škody velkého rozsahu. Neobstojí ani argument, že vláda chce kvůli zadlužení takto ušetřit letos celkem 0,6 miliardy korun, uvedl Vondráček.

Autor: ČTK

  Zemřel spisovatel Milan Kundera, bylo mu 94 let

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com