Rusko pořádá vojenské cvičení u ukrajinských hranic s účastí 3000 vojáků

Ruská armáda vyslala na cvičení k ukrajinským hranicím asi 3000 vojáků a 300 jednotek vojenské techniky, informovala dnes agentura Interfax s odkazem na vyjádření ruských ozbrojených sil. Rusko v posledních měsících podle agentury Reuters u hranic s Ukrajinou soustředilo odhadem asi 100.000 vojáků a vyvolalo obavy Kyjeva a Západu, že by mohlo plánovat na Ukrajinu invazi.

Cvičení probíhá ve Voroněžské, Belgorodské, Brjanské a Smolenské oblasti, informoval Interfax. První tři jmenované regiony přímo sousedí s Ukrajinou, Smolenská oblast pak leží nedaleko od ukrajinských hranic, dodal zpravodajský portál Meduza.

Do manévrů jsou zapojeny tanky a bojová vozidla pěchoty. Vojáci se mají cvičit mimo jiné ve střelbě z ručních zbraní a obrněných vozidel a také v organizaci pochodů, upřesnila armáda.

Soustřeďování vojáků u ukrajinských hranic bylo tématem pondělních rozhovorů amerických a ruských diplomatů v Ženevě. Ruští zástupci odmítli, že by Moskva měla v úmyslu na Ukrajinu zaútočit, zároveň ale Washington varovali, aby nepodceňoval riziko konfrontace.

Deník The New York Times na začátku ledna zveřejnil svoji mapu ruských vojenských pozic a upozornil, že podle armádních analytiků Moskva v posledních měsících k ukrajinským hranicím přesouvala techniku, jejíž rozmisťování je jinak časově náročné. Některé tanky a obrněná vozidla podle listu cestovaly vlaky až ze Sibiře.

Autor: ČTK

  ‚Saakašvili je ukrajinským občanem.‘ Zelenskyj chce dosáhnout návratu zadrženého exprezidenta Gruzie

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com