AP: Orbán bude během MS v atletice jednat s řadou lídrů včetně Erdogana

Maďarský premiér Viktor Orbán se během nadcházejícího mistrovství světa v atletice, které začíná v sobotu v Budapešti, chystá přijmout čelné představitele Turecka, Srbska, Kataru a řady středoasijských zemí. Napsala to dnes agentura AP, podle níž jsou tato bilaterální diplomatická jednání dokladem, že se středoevropská země dál ubírá směrem k východní sféře vlivu.

Orbán, jenž se podle AP vyznačuje agresivním postojem vůči svým západním partnerům, se během devítidenní sportovní akce sejde například s prezidenty Ázerbájdžánu, Kyrgyzstánu, Uzbekistánu, Turkmenistánu nebo s představiteli Srbska a Bosny.

V rozhovoru pro maďarský rozhlas označil Orbán tyto vůdce, z nichž mnozí přihlíželi úpadku demokracie ve svých zemích, za politické přátele Maďarska. Prohlásil také, že atletický šampionát poskytne fórum pro dvoustranná jednání s podnikateli z celého světa, včetně Číny. „Pokud se koná nějaká velká světová událost, pak daná země pozve své přátele,“ řekl Orbán a dodal, že takové události jsou „víceméně skrytou sérií diplomatických setkání“.

Složení hostů, mezi nimiž chybějí vedoucí představitelé maďarských spojenců z Evropské unie a Severoatlantické aliance, odráží Orbánovu snahu o posílení spolupráce s autokraciemi na Balkáně a v Asii, napsala AP. Diplomatická strategie maďarského premiéra, jenž je u moci od roku 2010, se podle agentury do značné míry opírá o partnerství a obchodní dohody se zeměmi jako je Rusko a Čína.

Maďarsko navzdory ruské invazi na Ukrajinu – na rozdíl od svých sousedů ve střední a východní Evropě – udržuje úzké kontakty s Moskvou, zvyšuje dodávky ruského plynu a ropy, odmítá Kyjevu poskytnout zbraně nebo umožnit převoz vojenské pomoci z jiných zemí přes své území. Tento postoj – podobně jako roky údajného porušování zásad právního státu a ústupu od demokracie – do značné míry izoloval Maďarsko od jeho západních partnerů.

Partnerství se zeměmi mimo EU a NATO tudíž získalo v Budapešti na významu, domnívá se AP. Podle maďarského ministra zahraničí Petera Szijjárta bude většina Orbánových schůzek zaměřených na zajištění dodávek zemního plynu do země. Nejvýznamnější setkání ho čeká s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem, s nímž bude podle prohlášení jednat o bezpečnosti, obraně a hospodářské spolupráci.

  Veřejné rozloučení s Navalným se plánuje na konec týdne, píší média

Turecko a Maďarsko zůstávají jedinými členskými zeměmi NATO, které dosud neratifikovaly vstup Švédska do Severoatlantické aliance. Maďarská vláda uvedla, že se k této otázce vrátí na příštím zasedání parlamentu, které je naplánováno po letní pauze v září. Turecký ministr zahraničí Hakan Fidan nedávno sdělil, že parlament v Ankaře projedná švédskou žádost v říjnu, na své první řádné schůzi po letní přestávce.

Orbán se má rovněž setkat s proruským vůdcem bosenských Srbů Miloradem Dodikem. Ten spolu se svými spojenci dlouhodobě prosazuje odtržení Republiky srbské od Bosny a kromě Orbána navázal také úzkou spolupráci s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com