Bude se konat rusko-americký summit? Lavrov to neprozradil, schůzka podle něj byla ‚konstruktivní‘

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov po schůzce se svým americkým protějškem Antonym Blinkenem odmítl odpovědět, zda Moskva souhlasí s navrhovaným rusko-americkým summitem. Informovaly o tom ruské agentury. Řekl, že doufá, že lídři obou zemí najdou způsob, jak dále zlepšit vztahy mezi Ruskem a Spojenými státy.

Agentura RIA Novosti napsala, že Lavrov schůzku s Blinkenem označil za konstruktivní. První osobní setkání ministrů trvalo hodinu a tři čtvrtě, přitom původně se očekávalo, že bude jen hodinové.

Nejmenovaný činitel citovaný agenturou Reuters uvedl, že ministři se dohodli na tom, že ponechají na americkém prezidentovi Joeovi Bidenovi a jeho ruském protějšku Vladimiru Putinovi, aby sami oznámili datum případné společné schůzky.

Blinken dal Lavrovovi najevo, že Washington usiluje o propuštění Paula Whelana a Trevora Reeda, dvou amerických občanů vězněných v Rusku. Řekl mu také, že Spojeným státům dělá starosti ruská vojenská přítomnost na Ukrajině a v jejím blízkém okolí i zdravotní stav ruského opozičního předáka Alexeje Navalného.

Panuje podezření, že byl loni v létě v Rusku otráven nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok. Navalnyj otravu připsal přímo ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a jeho tajné službě. Léčil se v Německu, po návratu do vlasti ho ale ruské úřady zadržely a poslaly na dva a půl roku do vězení.

Sankce proti Nord Steam 2

Během schůzky Blinkena s Lavrovem vyšlo oficiálně najevo, že Spojené státy uvalily sankce proti osmi lodím a institucím zapojeným do stavby plynovodu Nord Stream 2, který povede po dně Baltského moře a poteče jím plyn z Ruska do Německa.

Americká administrativa však upustila od sankcí proti společnosti Nord Stream 2 AG, která za projektem stojí, a jejímu výkonnému řediteli Matthiasi Warnigovi, jenž je považován za spojence Kremlu.

Setkání šéfů ruské a americké diplomacie žádný průlom nepřineslo, práce na vylepšování vztahů mezi oběma zeměmi přijde v příštích týdnech a letech, řekl Reuters nejmenovaný americký zdroj.

  Olena Zelenská se objevila na titulce časopisu Vogue, snímky rozpoutaly diskuze

Mezi Spojenými státy a Ruskem panuje v posledních měsících velké napětí. Biden v březnu přisvědčil na otázku, zda pokládá Putina za „zabijáka“ a prohlásil, že Rusko „zaplatí“ za údajné vměšování do amerických voleb. Moskva kvůli tomu povolala svého velvyslance v USA ke konzultacím, doposud se do Spojených států nevrátil, píše agentura Reuters. Rusko v pátek zařadilo Spojené státy spolu s Českem na seznam zemí, které nejsou přátelské.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com