Restaurační zahrádky v centru Prahy dostanou výpověď. Vadí prý turistům

seznamzpravy.cz

Po měsících hladovění konečně restauratéři otevřeli zahrádky. Ale v centru Prahy se neradují – kromě prvních hostů čekají na výpovědi z magistrátu.

O omezování restauračních zahrádek v srdci Prahy se mluví asi dva roky. Téma kvůli pandemii utichlo, ale vrátilo se. V době, kdy se začalo rozvolňovat, části restauratérů na Starém Městě přicházejí z vedení města výpovědi nebo návrhy na úpravu smluv o užívání předzahrádek.

„Praha 1 nám omezila prostor zahrádky v restauraci v ulici Na Příkopě. Z deseti stolů jich zbyla asi polovina, to nás překvapilo,“ říká manažerka sítě amerických restaurací T.G.I. Friday’s Eva Balážová.

Město se snaží kultivovat turisticky nejexponovanější místa v metropoli. Na mušce má takzvanou Královskou cestu, která se táhne od Prašné brány u náměstí Republiky až k Pražskému hradu, a také takzvané Hradební korzo, tvořeného ulicemi Národní, 28. října, Na Příkopě a Revoluční.

Padesát restaurací na mušce

Podle nové Koncepce umístění předzahrádek, schválené 3. května městskou radou, prošly v roce 2019 jádrem města statisíce lidí denně a tomu je nutné přizpůsobit podobu restauračních předzahrádek. Ty někde moc vyčnívají, jsou nevhodně umístěné, zastaralé, nebo se nehodí do zástavby.

Nově předzahrádky například až na výjimky nesmí být umístěny na podestách, nemají používat samostatně stojící mobilní markýzy, nemají stát u přechodů pro chodce nebo na nárožích. A plnit mají i představy pražských radních co do velikosti.

Části gastronomů v centru proto město zahrádky zruší nebo zmenší. Výpovědi s tříměsíční lhůtou se týkají dvaceti podnikatelů v centru, dalších 31 bude muset zahrádku zmenšit nebo přestavět.

„Smlouvy nebudou ukončeny bez náhrady, neboť město přijde s alternativní nabídkou. Chceme v těchto několika případech uzavřít nové nájemní smlouvy s upravenými podmínkami například v podobě nutnosti odklízet předzahrádku na noc nebo zmenšit její plochu,“ uvedl mluvčí Vít Hofman.

  Počet kyberútoků na klienty bank stoupl za dva roky čtyřnásobně

Dodal, že město restauratéry podporuje, za předzahrádky loni a letos nemuseli platit. Podle informací SZ Byznys město před covidem inkasovalo z každého metru čtverečního zahrádky na Staroměstském náměstí kolem 120 korun denně.

Jenže restauratéři mají vztek. Pandemie nejvíc negativně poznamenala služby v hlavním městě, které jsou silně závislé na příjmech z turismu. „Vůbec nám tím nepomáhají. Pro náš byznys je to likvidační, nemáme rozvoz ani výdejové okénko,“ reagoval Ladislav Zahálka, manažer restaurací El Torro Negro a Oliva Verde na Staroměstském náměstí. Výpovědi mu ještě nepřišly, ale čeká je každou chvíli.

Podniky, které řídí, loni zlevnily a změnily koncept, aby přilákaly alespoň část českých hostů. Podobně se zachovala konkurence. Pro většinu Čechů jsou přesto restaurace v centru metropole drahé, protože do cen musejí promítnout vysoké náklady, především statisícové měsíční nájmy.

Restaurace, které řídí Zahálka, budou muset zahrádky zredukovat na šířku čtyř metrů namísto nynějších zhruba osmi metrů od domu. „Estetičnost? Je to jen pár let, kdy jsme vyhověli památkářům a kompletně přestavěli zahrádky za statisíce korun. Teď to bude zase jinak,“ dodal.

Pryč z devadesátek. Ale ne revolucí

Jednotní v názoru nejsou ani politici ve vedení Prahy. „V tuto chvíli zasedá na Praze 1 Komise obchodu a služeb, která se vyjádří k rozhodnutí Hlavního města Prahy, kde s navrhovaným zněním nejsme v souladu a považujeme ho v této době za špatné vůči podnikatelům,“ uvedl radní městské části Praha 1 Karel Grabein.

Na Praze 1 funguje okolo 2500 restaurací a jen zhruba pět set z nich provozuje zahrádku. Hospodářská komora ČR se snaží s městem naopak vyjednat vstřícnější podmínky, aby mohlo být zahrádek více, byť by šlo o pár stolů a židlí na chodníku.

„Do jisté míry souhlasíme s větší estetizací zahrádek, které jsou mnohdy poplatné 90. létům dvacátého století. Po odlivu turistů mnohé zůstaly jako mrtvé velryby na nábřeží,“ říká Filip Dvořák, předseda sekce hospodářské politiky Hospodářské komory a bývalý starosta Prahy 1. Nelíbí se mu však, že vedení města postupuje revolucí, a ne evolucí.

  Paliva v Česku dál zlevnila, nafta je pod 37 Kč, levnější byla zhruba před rokem

„Začalo to tvrzením, že turisté na chodníku neprojdou. Tento důvod je asi na dva tři roky pryč. Druhý důvod byl, že jsou zahrádky ošklivé. Ale není třeba je měnit z minuty na minutu. Praha říká, že pomáhá, ale pak někdo dostane výpověď a kouká jak blázen ve chvíli, kdy se snaží zmátořit své podnikání,“ dodal Dvořák.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com