Průzkum: Lidé v práci z domova spatřují spíše výhody

czechcrunch.cz

Lidé v práci z domova spatřují spíše výhody, zjistil průzkum agentury Behavio. Dvě třetiny lidí si na home-office chválí zejména to, že si čas rozvrhnou podle sebe, ušetří čas strávený dojížděním či úpravou zevnějšku a stihnou obstarat domácnost. Hlavní nevýhodou pro ně je, že postrádají kolegy. Uvedlo to 37 procent dotázaných.

Třetina lidí uvedla, že má na rodinu více času, a pro 30 procent představuje výhodu to, že ušetří peníze za obědy a dojíždění. Nevýhodou je kromě postrádání kolegů i špatná komunikace s nimi či nedostatek potřebných nástrojů k práci. Sedminu lidí pak ruší a rozptylují děti.

Z lidí, kteří pracují, chodí podle zjištění agentury vždy do práce 63 procent dotázaných. Pětina střídá domácí kancelář a tu pronajatou zaměstnavatelem, 15 procent lidí úřaduje z domova. Novodobou zkušenost s prací z domova má 28 procent Čechů.

Čtyřikrát častěji z home-office pracují lidé, kteří se živí „hlavou“ v porovnání s manuálními profesemi. Absolventi základní školy či učňovského oboru bez maturity chodí z 88 procent do práce ve stejném rozsahu jako dřív. U středoškoláků jsou to dvě třetiny a vysokoškoláci mají běžný pracovní život ve 35 procentech, častěji provozují kombinovaný režim nebo jen home-office.

Při posouzení efektivity práce z domova se lidé dělí na tři stejně velké skupiny. Jedni doma udělají víc práce, druzí zhruba stejně jako v práci a třetí méně než běžně.

Průzkum také zjišťoval, jak Češi současnou situaci ovlivněnou protikoronavirovými opatřeními zvládají. Polovině lidí chybí nejvíce možnost kulturního a společenského vyžití, koncerty, kina, divadla. Postrádají také kontakt s lidmi. Téměř totožný počet Čechů zaškrtl v průzkumu variantu, že zažívá nejistotu, a variantu „jsem v pohodě“, pro pětinu lidí se život zpomalil. Zároveň má čtvrtina lidí práce nad hlavu a pětina je přetížená, mimo jiné kvůli péči o děti.

  Stanjura: ČR nemůže závodit s Německem v dotacích kvůli energiím

Agentura průzkum provedla mezi 23. a 25. lednem mezi 550 lidmi.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com