Kreml odmítá pokládat tisíce zatčených za represe

Kreml dnes odmítl obviňování ruského státu z masových represí proti přívržencům uvězeného opozičního vůdce Alexeje Navalného. Mluvčí prezidenta Vladimira Putina podle tiskových agentur prohlásil, že veliké počty zadržených účastníků „nezákonných a nepovolených“ protestních akcí nelze pokládat za represe. Proti postupu policie vůči stoupencům Navalného dnes protestovaly více než dvě desítky ruských médií.

„Žádné represe nejsou. Jsou opatření přijímaná policií vůči narušitelům zákona, vůči účatníkům nezákonných akcí,“ řekl podle agentury TASS mluvčí Dmitrij Peskov. „Žádné represe to nejsou, v tomto případě nesouhlasím s tak přehnaně emotivními soudy,“ dodal.

Autoři takových názorů podle mluvčího zapomínají, že „pokaždé během (protestních) akcí dochází k přímým a četným útokům na příslušníky (pořádkových sil), což se přirozeně stalo důvodem k přijetí protiopatření, sice tvrdých, ale v rámci zákona“.

Na konkrétní otázku týkající se brutálního zásahu proti jedné z demonstrantek odvětil, že „pokud se to skutečně stalo, měla si už dávno stěžovat prokuratuře a soudu a měla využít všech možností zákona k zajištění svých občanských práv“.

Zodpovědnost za přeplněné cely podle prezidentova mluvčího nesou sami zadržení. „Tuto situaci nezpůsobili strážci zákona, ale účastníci nepovolených akcí – a o tom by se v prvé řadě mělo hovořit,“ citovala Peskova agentura Interfax. „Nezákonné, nepovolené akce přinesly mnoho starostí občanům. Velké nepříjemnosti způsobily a nadále způsobují těm, kdo bohužel na tyto nezákonné akce přišli,“ dodal s tím, že úřady se situaci snaží napravit.

„Domníváme se, že označení protestních akcí za nepovolené a nezákonné neospravedlňuje přílišné používání síly a zvláštních prostředků. Bití a masové zadržování se nesmějí stát normou v naší zemi,“ uvedla redakce listu Kommersant ve svém dnešním prohlášení, ve kterém spolu s více než dvěma desítkami dalších ruských médií protestovala také proti uvěznění šéfredaktora opozičního portálu Mediazona Sergeje Smirnova na 25 dnů kvůli přeposlání vzkazu zmiňujícího se o nepovolené demonstraci. Média se domáhají prověrky Smirnovova případu a také objasnění policejních zákroků proti čtyřem novinářům během demonstrací.

  Lidé v Moskvě stáli frontu, aby mohli položit květiny na hrob Navalného

Nevládní organizace OVD-Info, specializující se na monitorování policejních akcí, se již dopočítala více než 10.000 zadržených během protestů za osvobození Navalného, které se odehrály 23. a 31. ledna napříč Ruskem a 2. února po verdiktu moskevského soudu, který opozičníkovi změnil dříve uložený podmíněný trest na nepodmíněný. OVD-Info také upozornila, že zadržení demonstranti mnohdy museli vydržet dlouhé hodiny ve vězeňských vozech bez jídla a bez přístupu na toalety. Soudy zatím podle OVD-Info odsoudily ke krátkým trestům odnětí svobody na 750 demonstrantů, dalších 500 potrestaly pokutou.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com