Česko dosud vydalo ukrajinským uprchlíkům téměř 342.300 víz dočasné ochrany

Česká republika dosud vydala lidem, kteří uprchli z Ukrajiny před ruskou invazí, zhruba 342.300 víz dočasné ochrany. V sobotu jich přibylo 970, zhruba o 180 méně než před týdnem. Údaje dnes zveřejnilo ministerstvo vnitra na twitteru. Úřady zatím nemají informace o tom, kolik uprchlíků zůstává na českém území. Někteří se vracejí na Ukrajinu, nebo se přesouvají do dalších zemí. Vízum umožňuje uprchlíkům pobývat v zemi až rok a zároveň otevírá uprchlíkům přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání či na trh práce.

Cizinecké policii se za necelé tři měsíce trvání ukrajinsko-ruského konfliktu přihlásilo 240.675 lidí, v sobotu jich bylo 1069. Hlásit se nemusí děti mladší 15 let, kteří podle statistik tvoří zhruba třetinu uprchlíků. Mezi dospělými Ukrajinci s dočasnou ochranou jsou asi tři čtvrtiny žen.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v minulém týdnu řekl, že Česko má o pohybu uprchlíků horší přehled, protože není schengenskou hraniční zemí. O nově příchozích má přesnější data než o lidech, kteří odejdou. Uprchlíci sice mají po registraci povinnost nahlásit, že Česko opouštějí, ne všichni tak ale podle ministra učiní.

Ministerstvo vnitra chystá v souvislosti s uprchlickou vlnou z Ukrajiny zpřísnění kontrol běženců a přidělování sociální pomoci. Co se týče první humanitární dávky po příchodu do ČR, vnitro společně s ministerstvem práce a sociálních věcí vytváří systém, na základě kterého by dávka u lidí ubytovaných v zařízení hromadného typu mohla být nahrazena tím, že stát platí jídlo a veškeré zabezpečení. Druhá a další dávky budou podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) vázány pouze na jasně prokázaný pobyt v ČR.

Pro nárok na humanitární dávku v pase bude nutné razítko dokazující, že překročil ukrajinskou hranici. Tyto kroky reagují na problémy spojené s migrací Romů z Ukrajiny. Mnozí z nich mají dvojí občanství a jako občané Maďarska nemají na pomoc v ČR nárok. Problém s romskými uprchlíky, u kterých není jasné, zda mají nárok na dočasnou ochranu v Česku, tedy jestli nemají vedle ukrajinského i maďarské občanství, nyní řeší především Praha.

  Zpoždění kvůli nedostatku vakcíny hlásí řada evropských zemí

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com