Ruský generál promluvil o ztrátách na Ukrajině. Možná bude velet k ústupu

Bojoval v Čečensku i v Moldavsku. Velel výsadkářům a teď má na starosti celou obranu na jihu Ukrajiny. Ruský generál Michail Teplinskij si nebere servítky a neváží slova na miskách vah. Zadělal si tím nejspíš opět na problém. Tenhle voják, který se nevyhýbá nepopulárním výrokům, bude možná brzy pověřen delikátním úkolem: stáhnout své muže minimálně z části jižní Ukrajiny.

Nedávno jmenovaný velitel skupiny vojsk „Dněpr“, bojující v Chersonské a Záporožské oblasti, generál Michail Teplinskij, je výsadkář tělem i duší a mezi svými muži požívá velký respekt také proto, že údajně zbytečně neplýtvá jejich životy. Nyní se na sociální síti objevilo video, na kterém hovoří o ztrátách mezi vysokými veliteli výsadkářů bojujících v Záporožské oblasti. Nejvyšší ruské velení tím jistě nepotěšil, protože hovořit o ztrátách je v Rusku téměř tabu.

„S bolestí oznamuji smrt takových výsadkářských důstojníků jako velitele pluku Vasilije Popova, velitelů výsadkářských útočných skupin Vasilije Gurjanova a Isamata Tuchvatulina v epicentru záporožských bitev. Po hodinách nepřátelského ostřelování je stále pohřešován Andrej Lifterov, který se svou jednotkou nikdy neustoupil ani o krok,“ říká generál na zmíněném videu. Hovoří rovněž o tom, že válka vyrovnala šance na přežití generála a vojína. „Ve válce jsou situace, kdy i ti nejlépe vycvičení a nejzkušenější důstojníci musí čelit své poslední bitvě s důstojností,“ řekl svým mužům generál.

Není zcela jasné, kdy přesně bylo video vytvořeno, protože například o smrti Popova informovala média již v polovině září. Podle webu Charta 97 ho pořídili v moskevské nemocnici, kde Teplinskému léčí vážné zranění nohy, a v době jeho pořízení byl pod vlivem léků utišujících bolest. Bez ohledu na okolnosti pořízeného záznamu je ale podle komentátorů jasné, že šéf generálního štábu Gerasimov i ministr obrany Šojgu musí opět vzteky skřípat zuby. Teplinskij jim totiž zas jednou dal najevo, jak jimi pohrdá.

  Orbánova slova o míšení ras kritizoval i europarlament a šéfka EK

Není to ostatně poprvé, co Teplinskij pořádně nazdvihl své nadřízené. Už v srpnu 2023 jim pořádně hnul žlučí, když gratuloval ruským výsadkářům k svátku a při té příležitosti se zmínil o tom, že 8,5 tisíce paragánů se navzdory zraněním utrpěným na Ukrajině rozhodlo v bojích zůstat nebo se do nich vrátit. Tím nepřímo naznačil výši ztrát mezi nimi.

Předsedkyně nadace Rusko za mřížemi Olga Romanovová uvedla, že Teplinskij je ve vážném konfliktu se současným ruským vojenským velením a že by ho mohl čekat osud odvolaného ruského velitele Sergeje Surovikina, architekta ruské obrany na východní a jižní Ukrajině.

Podle Romanovové se spekuluje o tom, že Teplinskij aspiruje na Gerasimovovu pozici. Armáda je podle ní jedinou mocenskou silou, která v Rusku zbyla, a Romanovová nevylučuje ani to, že dojde k její vzpouře, podobné jako v časech Jevgenije Prigožina a jeho wagnerovců.

Jak Romanovová rovněž uvádí, boj o moc v Rusku eskaluje, ale Putinova suita chce v čele vojska ponechat ministra Šojgua a generála Gerasimova, protože jsou předvídatelní a tak jako všichni ostatní v okolí naprosto zkorumpovaní. Teplinskému a dalším talentovaným generálům to podle ní nedává moc šancí uspět, což je samozřejmě velice dobře, zejména pro Ukrajinu.

Tyto informace jsou zajímavé také z hlediska pondělní epizody se stažením zprávy agentur RIA Novosti a TASS o tom, že Teplinskij hodlá přeskupit své jednotky v prvních liniích Chersonské oblasti do výhodnějších pozic, aby jim uvolnil ruce pro jiné operace.

Podle webu Institutu pro studium války v této souvislosti proběhly Ruskem informace o tom že právě Teplinskij přesvědčoval Gerasimova, že stažení Rusů z části levého břehu Dněpru je rozumné a že vrchní velitel by mu mohl dát zapravdu. Ukrajinci ovšem varovali, že šíření podobných zpráv může právě tak dobře být součástí ruské informační války, a nelze je tedy bez dalšího pokládat za bernou minci. Podle zpráv jejich partyzánů z oblasti, stahování sil zatím nic nenasvědčuje.

  Moldavsko vyhošťuje ruského diplomata. Reaguje na dopad rakety na své území

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com