Čína se nikdy nevměšovala do záležitostí jiných zemí, říká mluvčí

Čína se nikdy nevměšovala do záležitostí jiných zemí a nemá ani zájem nic takového dělat. V Pekingu to dnes prohlásil mluvčí ministerstva zahraničí Wang Wen-pin v reakci na první obvinění na základě zákona o skrytém zahraničním vměšování, které ve čtvrtek vznesla Austrálie. Informovala o tom agentura Reuters.

Austrálie ve čtvrtek na základě dva roky starého zákona obvinila 65letého Sunnyho Duonga, který je vůdčí osobností čínsko-australské komunity ve státě Viktorie. Duong se tak stal prvním člověkem obžalovaným podle zákona o skrytém zahraničním vměšování do australské politiky.

Di Sanh Duong, který vystupuje pod jménem Sunny Duong, je podle australské federální policie napojen na zahraniční tajnou službu. Policie odmítla uvést jméno země, pro niž údajně Duong pracuje, zákon o zahraničním vměšování z roku 2018 byl ale přijat především kvůli rostoucímu vlivu Číny v Austrálii.

Obžalovaný zastává vysoké funkce ve sdruženích čínské komunity v australském státě Viktorie, jako je Oceánská federace Australanů čínského původu, či v Čínském muzeu.

Ve čtvrtek byl Duong před soudem v Melbourne obžalován z přípravy zahraničního vměšování, za což mu podle agentury Reuters hrozí až desetiletý trest. Byl propuštěn na kauci a znovu by se měl před soudem objevit v březnu.

Autor: ČTK

  Ruské ostřelování ukrajinského Mykolajivu si vyžádalo tři zraněné

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com