USA poskytnou Ukrajině další zbrojní pomoc v hodnotě 200 milionů dolarů

Spojené státy poskytnou Ukrajině další zbrojní pomoc v odhadované hodnotě 200 milionů dolarů (4,4 miliardy Kč). V prohlášení to dnes oznámil americký ministr zahraničí Antony Blinken. Balíček podle něj zahrnuje munici pro protivzdušnou obranu, dělostřelecké systémy či prostředky určené k likvidaci min.

„Rusko každý den zabíjí ukrajinské civilisty a ničí civilní infrastrukturu, přičemž ničením ukrajinských civilních přístavů a obilné infrastruktury zároveň používá hlad jako zbraň a přispívá ke globální potravinové nejistotě,“ uvedl Blinken. Doplnil, že Spojené státy a jejich spojenci budou stát při Ukrajině, jak dlouho to bude zapotřebí. „Rusko tuto válku začalo a může ji kdykoli ukončit tím, že stáhne své síly z Ukrajiny a zastaví své brutální útoky,“ uvedl.

Nově oznámená pomoc Ukrajině bude realizována na základě již dříve schválených prostředků určených na pomoc Ruskem napadené zemi. Dva američtí představitelé minulé týden agentuře Reuters sdělili, že Spojené státy začnou Kyjevu dodávat pomoc v hodnotě 6,2 miliardy dolarů (136 miliard Kč), což je částka odpovídající účetní chybě Pentagonu, která byla způsobena nadhodnocením americké vojenské pomoci dodané Ukrajině. Účetní chyba podle Reuters Kyjevu pomůže, jelikož umožní Spojeným státům na základě již schválené pomoci dodat Ukrajině další vybavení. Nyní oznámená pomoc je podle Reuters první tranší ze zmíněných 6,2 miliard dolarů.

  USA označily Wagnerovu skupinu za nadnárodní zločineckou organizaci

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com