Pražská koalice nesouhlasí s vystoupením ruské pěvkyně Nětrebkové v Praze

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN nesouhlasí s vystoupením ruské operní pěvkyně Anny Nětrebkové, která je na ukrajinském sankčním seznamu. Vedení Obecního domu bude jednat s agenturou Nachtigall Artists o podmínkách zrušení vystoupení. Po dnešním koaličním jednání to ČTK a České televizi řekl primátorův náměstek Jiří Pospíšil (TOP 09). Obecní dům je městskou akciovou společností, dnešní usnesení koalice je proto pouze doporučující a neznamená tak ještě zrušení koncertu. O tom musí rozhodnout management firmy.

Nětrebková má vystoupit ve Smetanově síni Obecního domu, který vlastní město prostřednictvím své stejnojmenné akciové společnosti, 16. října.

„Všechny koaliční strany jednoznačně nesouhlasí s tím, aby v Praze proběhl tento koncert. Všechny strany vnímají, že v době, kdy válka dále probíhá a každý den čteme v médiích o obětech ruských útoků, tak je necitlivé, aby takováto interpretka zde v Praze vystupovala. Vyzvali jsme také vedení Obecního domu, aby vstoupilo do jednání s agenturou, která pořádá tento koncert,“ řekl Pospíšil.

Vedení Obecního domu spolu s městem bude podle náměstka nyní řešit, jak s uzavřenou smlouvou na vystoupení právně naložit. „Chceme vyzvat agenturu, jestli není varianta, jak koncert buď odložit na konec války, ideální by bylo ale úplně jej zrušit, a nebo případně udělat nějaké silné gesto typu, že peníze získané z koncertu půjdou třeba na oběti ukrajinské války,“ řekl Pospíšil.

Pěvkyně dlouhodobě žije v Rakousku, ale v minulosti pomáhala Putinovi při prezidentských volbách a nechala se také fotografovat s vlajkou a představiteli proruských separatistů na Ukrajině, darovala milion rublů separatistickému vůdci Olegu Carjovovi. Po začátku ruského vojenského útoku na Ukrajinu loni v únoru čelila na Západě bojkotu svých koncertů. Následně sice odsoudila válku na Ukrajině, ale od Putina se nedistancovala.

  Vláda spolu s nouzovým stavem prodloužila i epidemická opatření

Ředitel Obecního domu Vlastimil Ježek na dnešním jednání podle Pospíšila řekl, že nevidí právní důvody, které by ukončení smlouvy umožňovaly. Otázkou pak podle Pospíšila je, zda smlouva naopak nepoškodí dobré jméno Prahy, kdy mimo jiné očekává v případě uskutečnění koncertu diplomatickou nótu ze strany Ukrajiny. „Budeme zkoumat možnosti vypovězení smlouvy, byť je třeba říci, že je bohužel naformulována tak, že ji lze vypovědět jen velmi obtížně,“ řekl Pospíšil.

Producentka Alena Kunertová z agentury Nachtigall Artists, která pražský koncert Nětrebkové pořádá, 26. července řekla, že nerozumí snahám o zrušení akce. Podle ní ruská sopranistka válku odsoudila. V případě zrušení koncertu by agentura i umělkyně žádaly kompenzace, napsal tehdy server Seznam Zprávy.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com