NASA: Rok 2023 bude možná vůbec nejteplejší a rok 2024 bude ještě teplejší

Letošní rok bude s padesátiprocentní pravděpodobností nejteplejším v dějinách a rok 2024 bude nejspíš ještě teplejší. Podle agentury AFP to vyplývá z dnes zveřejněných závěrů amerických vědců působících ve vládních institucích.

V tuto chvíli je 2023 třetím nejteplejším zaznamenaným rokem v historii, uvedla vedoucí vědkyně amerického Národního úřadu pro oceány a atmosféru (NOAA) Sarah Kapnicková. Pravděpodobnost, že se stane nejteplejším rokem, je 50 procent, dodala.

Kromě globálního oteplování přispívá k tomuto trendu i cyklický jev El Niño, který je synonymem dodatečného globálního oteplování, a to tím, že ohřívá povrch oceánů. Odborníci předpovídají, že bude pokračovat i po příští zimě.

„Nejsilnější dopad El Niña se projeví v roce 2024,“ uvedl klimatolog Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Gavin Schmidt. „Očekáváme tedy nejen, že rok 2023 bude nadměrně teplý a možná i rekordní, ale také, že rok 2024 bude ještě teplejší,“ upozornil Schmidt.

Kapnicková na tiskové konferenci prezentující červencový teplotní rekord a klimatické perspektivy varovala, že „letošní teploty jsou chladné ve srovnání s teplotami, které můžeme očekávat k polovině století, pokud budeme vypouštěním skleníkových plynů nadále ohřívat planetu“.

Americké vědce znepokojuje zejména teplota na povrchu oceánů. Podle údajů NOAA během posledních čtyř měsíců vždy padl nový rekord. „Více než 40 procent oceánů v současnosti zažívá vlnu mořských veder,“ prohlásila Kapnicková. Tyto vlny veder mají potenciálně katastrofální důsledky pro druhy, které v oceánech žijí, zejména pro korály.

„Matka příroda nám posílá vzkaz a ten vzkaz zní: měli bychom jednat hned, než bude pozdě zachránit naše klima a zachránit naši planetu. Všichni jsme na jedné lodi,“ řekl šéf NASA Bill Nelson.

ČTK

  Soud poslal bývalou barmskou vůdkyni Su Ťij na čtyři roky do vězení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com