Německý ministr financí Lindner přijel do Kyjeva a slíbil další pomoc

Německý ministr financí Christian Lindner dnes v Kyjevě informoval o záměru Berlína poskytovat Kyjevu vojenskou pomoc pět miliard eur (přes 120 miliard korun) ročně až do roku 2027. Napsal to server Forbes, podle něhož rozhodnutí musí ještě schválit německý parlament. Lindner od začátku plnohodnotné ruské invaze loni v únoru navštívil Ukrajinu poprvé, informovala agentura DPA. Z hlediska finanční pomoci patří Berlín ke klíčovým podporovatelům Ukrajiny.

Podle Lindnera od začátku ruské vojenské agrese Německo podpořilo Ukrajinu humanitární, finanční a vojenskou pomocí v hodnotě přibližně 22 miliard eur (téměř 530 miliard korun). S Ukrajinou hovoříme jako s partnerskou zemí, prohlásil podle ruskojazyčného webu stanice BBC Lindner, který se v Kyjevě setkal mimo jiné se svým ukrajinským protějškem Serhijem Marčenkem nebo premiérem Denysem Šmyhalem.

Největší evropská ekonomika podporuje Ukrajinu dodávkami zbraní a v současné době se jedná o možné dodávce střel s plochou dráhou letu Taurus.

Německo a další věřitelé v červenci 2022 oznámili, že Ukrajině poskytnou odklad splátek dluhu. Letos v březnu bylo ukrajinské dluhové moratorium prodlouženo do roku 2027. Cílem je poskytnout Ukrajině likviditu a udržet v chodu státní funkce, uvedl Lindnerův úřad. Ukrajina navíc obdržela finanční injekce od Mezinárodního měnového fondu.

„Stojíme na straně Ukrajiny, bok po boku,“ uvedl Lindner na úvod návštěvy podle prohlášení svého ministerstva na sociální síti X, dříve twitteru.

Podle DPA bezprostředně po příjezdu na kyjevské nádraží Lindner také řekl, že Ukrajina se již v letech před válkou rozhodla pro demokracii a tržní hospodářství. Je rovněž přesvědčen, že právě z tohoto důvodu byla země Ruskem vojensky napadena.

V den prvního výročí ruské útočné války proti Ukrajině 24. února Lindner řekl, že „politicky, vojensky a finančně zůstaneme na straně Ukrajiny, dokud tuto válku nevyhraje“. Německo rovněž přislíbilo Ukrajině podporu při obnově zničené infrastruktury.

  Čína epidemii tajila, tvrdí americká zpráva. Podle Pompea jsou důkazy, že koronavirus unikl z laboratoře

Kyjev tvrdí, že od začátku války mu západní spojenci poskytli finanční, vojenskou a humanitární pomoc v hodnotě více než 170 miliard eur (4,1 bilionu korun). Více než polovina ukrajinského rozpočtu závisí na financování ze zahraničí.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com