Rusko větří úspěch ukrajinské ofenzivy. Bachmut už není důležitý a Putin hovoří o míru

Na nepříznivý vývoj na frontě a úspěchy ukrajinské ofenzivy reagují také oficiální ruští představitelé a nejznámější propagandisté. Není to pro ně snadné, protože Ukrajinci sice pomalu, ale zato vytrvale postupují, minimálně ve směru na Melitopol a Berďansk a také na křídlech Bachmutu, kde se situace ruských vojsk stává pozvolna neudržitelnou. Propagandě tak nezbývá než provést ideový veletoč a prohlásit, že dobytá a obklíčená města vlastně nejsou tak důležitá. Potom je ovšem také nutné vyřešit otázku, proč o ně Rusové tak krvavě bojovali.

Jak píše web ukrajinské televize Kanal 24, ruští propagandisté se zase jednou uchylují k obvyklé taktice a tvrdí, že města, odkud prchají ruští vojáci, nejsou důležitá. To je případ obce Staromajorske, jejíž osvobození oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek. Podle Rusů nemá zásadní strategický význam. Jiného názoru jsou Ukrajinci, kteří se domnívají, že pro postup jejich vojáků jde o enormně důležitou pozici, která otevírá cestu k postupu k významným opevněním ruských vojsk v nedaleké Straromlynivce.

Dobytí Bachmutu v květnu letošního roku posloužilo Rusku jako propagandistický doklad úspěchu v bojích na Ukrajině. V oblasti válčili zejména žoldáci z tzv. Wagnerovy skupiny, kteří tam podle ukrajinského generála Oleksandra Syrského de facto zcela ztratili bojeschopnost kvůli enormním ztrátám, a následně se neúspěšně pokusili o vzpouru. Podle odhadů USA při jeho dobývání ztratili jen wagnerovci minimálně 20 tisíc mužů. Celkové ruské ztráty včetně zraněných a zajatců odhadli na 100 tisíc vojáků.

Právě silný nepoměr ztrát ve prospěch obránců byl podle Ukrajinců jedním z hlavních důvodů, proč se rozhodli Bachmut bránit až do poslední chvíle. Nyní postupují na obou křídlech, zatímco město samotné se zatím obsadit nepokoušejí. Podle Syrského je ale jeho dobytí v podstatě jen otázkou času.

  Podle úřadů v Mariupolu ruská armáda násilně převáží civilisty do Ruska

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com