Koruna stagnovala vůči euru a oslabila k dolaru, burza nepatrně klesla

Koruna dnes stagnovala k jednotné evropské měně a zůstala na hodnotě 24,06 Kč/EUR, se kterou končila minulý pracovní týden. Vůči dolaru česká měna na začátku týdne oslabila o 13 haléřů na 22,06 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online kolem dnešních 17:00. Pražská burza začala týden nepatrným poklesem, index PX oslabil o 0,04 procenta na 1359,01 bodu. Nedařilo se bankám, rostly naopak akcie ČEZ.

„Česká koruna v pátek a dnes likviduje částečně ztráty, které nabrala v minulém týdnu. Důvodem opětovného posílení je především zveřejněný záznam z posledního zasedání bankovní rady České národní banky, který vyznívá přece jen více v jestřábím tónu a potvrzuje, že vyšší úrokové sazby přetrvají delší dobu,“ míní analytik Purple Trading Jaroslav Tupý. Dnešní a páteční závěr koruny vůči euru byl nejsilnější od začátku srpna. „Stále ale platí, že koruna nemá velký potenciál k dalšímu posilování a do konce roku lze spíše očekávat postupné oslabování koruny,“ doplnil analytik.

Pražská burza začala nový týden nepatrným poklesem. Index PX dnes oslabil o 0,04 procenta na 1359,01 bodu a zavřel na takzvané červené nule. Nedařilo se některým bankám, posilovaly naopak akcie energetické společnosti ČEZ. Aktivita na trhu byla dnes velmi nízká. Vyplývá to z údajů burzovního webu.

Podle makléře Fio banky Pavla Hadrouška se dnes v Praze obchodovalo v „poklidném prázdninovém tempu“. Celkový objem obchodů dosáhl necelých 171 milionů korun. Je to méně než třetina dlouhodobého průměru.

„Banky měly slabší druhou polovinu dne,“ podotkl Hadroušek. Z finančního sektoru dopadla nejhůře Komerční banka, která odepsala 0,56 procenta na 711 korun. Erste Bank klesla o 0,2 procenta na 809,40 koruny a pojišťovna VIG si pohoršila o 0,08 procenta na 589 korun. Moneta Money Bank stagnovala na 87,50 Kč.

  Koruna po komentáři guvernéra ČNB k úrokovým sazbám zpevnila

Nejobchodovanějším titulem dne se stal ČEZ. Jeho cenné papíry zdražily o 0,42 procenta na 956 korun. Ještě více se dařilo tabákové společnosti Philip Morris ČR, která posílila o 0,93 procenta na 17.280 korun. Zbrojovka Colt CZ rostla o 0,18 procenta na 563 korun a nápojářská Kofola o 0,37 procenta na 274 korun. „Pro Kofolu to je desátý díl neklesající série v řadě,“ uvedl analytik Komerční banky Bohumil Trampota.

Kurz české měny:

Předchozí závěr Dnes kolem 17:00
Kč/EUR 24,06 24,06
Kč/USD 21,93 22,06

Zdroj: Patria Online

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com