Světová banka poskytne Ukrajině finanční pomoc 2,5 miliardy dolarů

Světová banka (SB) poskytne Ukrajině grant 2,5 miliardy dolarů (přes 56 miliard Kč) od americké Agentury pro mezinárodní rozvoj (USAID). Banka to dnes oznámila v tiskové zprávě. Celková pomoc zprostředkovaná SB se tak zvýšila na 20,6 miliardy dolarů.

Finanční prostředky jsou určené na platy v základních vládních funkcích a odvětvích, jako je zdravotnictví a školství, a zároveň umožní Kyjevu vyplácet důchody a pomáhat vnitřně vysídleným osobám.

„Rok po ruské invazi na Ukrajinu je svět stále svědkem strašlivé destrukce, která byla této zemi a jejím obyvatelům způsobena,“ řekl prezident banky David Malpass. Uvedl, že z celkového objemu uvolněných prostředků bylo vyplaceno 18,5 miliardy dolarů, které se dostaly k více než 12 milionům Ukrajinců.

Dodatečné financování bylo oznámeno den poté, co americká ministryně financí Janet Yellenová uvedla, že Washington připravuje další hospodářskou pomoc Ukrajině ve výši deseti miliard dolarů.

Yellenová vyzvala Mezinárodní měnový fond (MMF), aby připravil úvěrový program pro Ukrajinu. Země usiluje o víceletý balíček MMF ve výši 15 miliard dolarů.

Financování zprostředkované SB je nastaveno tak, aby se minimalizovalo riziko korupce. Banka převádí prostředky na pokrytí ukrajinských výdajů měsíc po jejich uskutečnění, jakmile ověří, že peníze dostali státní zaměstnanci, důchodci a další příjemci.

Celková částka 20,6 miliardy dolarů pochází ze závazků a příslibů Spojených států, Británie, Nizozemska, Španělska, Norska, Německa, Kanady, Švýcarska, Švédska, Dánska, Rakouska, Finska, Irska, Litvy, Lotyšska, Islandu, Belgie a Japonska.

Světová banka zabezpečuje finanční a technickou pomoc rozvíjejícím se zemím s cílem snížit chudobu a zlepšit životní standardy na celém světě. Vrcholným orgánem je Rada guvernérů.

ČTK

  Bek: Česko dostane dalších zhruba 14 miliard korun skrze Národní plán obnovy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com