Pražská burza posílila, koruna k euru oslabila

Pražská burza zahájila týden růstem, index PX stoupl o 0,76 procenta na 1320,25 bodu, umazal tak část ztrát z minulého týdne. Koruna na začátku týdne oslabila k euru, ale vůči dolaru zpevnila.

Pražská burza v úvodu týdne posílila, dařilo se většině titulů

Dnes se dařilo většině titulů, s mírnou ztrátou uzavřela obchodování pouze pojišťovna VIG. Energetická společnost ČEZ a Moneta Money Bank si připsaly kolem procenta, Erste Bank a Komerční banka si polepšily zhruba o tři čtvrtě procenta. Vyplývá to z údajů na webu burzy.

Cenné papíry ČEZ posílily o 1,11 procenta na 1097 korun. „Chvílemi se pohybovaly i na ceně 1100 korun, nad kterou zakončily naposledy minulé pondělí, nakonec ale uzavřely těsně pod ní,“ podotkl analytik Vojtěch Boháč ze společnosti Wood & Company. Z finančních titulů si nejlépe vedly akcie Monety, které si polepšily o 1,03 procenta na 78,80 koruny. Erste Bank zdražila o 0,70 procenta na 723 korun a Komerční banka o 0,75 procenta na 735,50 koruny. Naopak pojišťovna VIG 0,35 procenta odepsala, cena jedné akcie se dostala na 562 korun.

Z menších emisí se dařilo firmě Photon Energy, která se zabývá stavbou solárních elektráren. Dnes se její cenné papíry zhodnotily o 6,62 procenta na 58 korun. Provozovatel řetězce lékáren Pilulka získal procento a tři čtvrtě a nápojář Kofola procento. Akcie zbrojovky Colt CZ stagnovaly.

Koruna na začátku týdne oslabila k euru, ale vůči dolaru zpevnila. K euru si oproti pátečnímu závěru pohoršila o čtyři haléře na 24,73 Kč/EUR, k dolaru posílila o 11 haléřů a okolo 17:00 se obchodovala za 22,94 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Koruna dnes oslabila k euru a zpevnila vůči dolaru

K euru si oproti pátečnímu závěru pohoršila o čtyři haléře na 24,73 Kč/EUR, k dolaru posílila o 11 haléřů a okolo 17:00 se obchodovala za 22,94 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

  ‚Nájem se mi zvýšil o sto procent.‘ Praha kvůli údržbě skokově zvedla činže v městských bytech

Koruna se v posledních dvou týdnech obchoduje jen s minimálními pohyby kurzu vůči euru. Nejbližším impulzem, který může s kurzem výrazněji pohnout, bude podle analytiků až údaj o květnové inflaci. Statistici ho zveřejní 10. června. Očekává se také, že bankovní rada České národní banky příští měsíc naposledy pod vedením končícího guvernéra Jiřího Rusnoka kvůli stále rostoucí inflaci ještě zvedne základní úrokovou sazbu.

Naposledy centrální banka zvýšila úrokové sazby 5. května. Základní úroková sazba stoupla o 0,75 procentního bodu na 5,75 procenta, to je nejvýš od roku 1999. Zároveň šlo o šesté nadstandardní zvýšení základní sazby o více než 0,25 procentního bodu v řadě za sebou.

Červnové zasedání bude posledním pro současného guvernéra Rusnoka. Jeho nástupcem se stane stávající člen rady Aleš Michl. Ten již avizoval, že na prvním měnovém zasedání bankovní rady pod jeho vedením v srpnu navrhne ponechání úrokových sazeb.

Koruna po jmenování Michla budoucím guvernérem ČNB 11. května prudce oslabila, den poté centrální banka oznámila rozhodnutí o zahájení intervencí proti oslabení české měny.

Kurz české měny:

Předchozí závěr Dnes kolem 17:00
Kč/EUR 24,69 24,73
Kč/USD 23,05 22,94

 

Zdroj: Patria Online

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com