Summit EU se shodl na novém sankčním balíku. Obsahuje zastavení dovozu takřka veškeré ruské ropy

Summit Evropské unie v noci z pondělí na úterý našel shodu na embargu, které se bezprostředně dotkne více než dvou třetin dovozu ruské ropy. Na twitteru to krátce před úterní půlnocí oznámil šéf vrcholných unijních schůzek Charles Michel. Cílem je podle něj co nejvíce zvýšit tlak na Rusko, aby ukončilo válku na Ukrajině. Lídři se podle něj shodli také na poskytnutí devíti miliard eur (221 miliard korun) Kyjevu v rámci okamžité pomoci.

Rozhodnutí šéfů států a vlád evropského bloku týkající se ruské ropy uvítala šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. „Prakticky to ke konci roku zastaví okolo 90 procent ropných importů z Ruska do EU,“ poznamenala na twitteru.

Michel doplnil, že sankční balík, kterému dali šéfové států a vlád nyní zelenou, obsahuje i další tvrdá opatření, včetně odpojení významné ruské banky Sberbank od mezinárodního platebního systému SWIFT. Dalšími body je zákaz tří ruským státem vlastněných vysílacích společností a sankce namířené proti konkrétním osobám, odpovědným za válečné zločiny na Ukrajině.

„Dohoda na zákazu exportu ruské ropy do EU,“ uvedl Michel s tím, že unie svým rozhodnutím odsekává významnou část financování ruského válečného stroje.

Lídři se shodli na tom, že sedmadvacítka zakáže dovoz ruské ropy tankery, přeprava ropovodem Družba má dostat časově omezenou výjimku. Maďarsko trvá na ujištění, že v případě výpadku či zastavení ropovodů bude moci dovézt ruskou ropu jiným způsobem či že mu ji poskytnou další unijní státy. Podle dobře informovaného unijního zdroje obsahuje dohoda ze summitu „velmi podrobný rámec“ pro finální podobu sankčního balíku, který doladí zástupci členských států v brzké době.

  Biden a Putin budou v úterý jednat hlavně o Ukrajině; čeká je videohovor

Evropská komise navrhla v pořadí šestý soubor sankcí začátkem května, zejména kvůli maďarskému nesouhlasu s podmínkami ropného embarga se však na něm unie přes naléhání Kyjeva téměř měsíc nedokázala shodnout. Dílčí výhrady mělo i Česko či Slovensko, jimž však podle diplomatických zdrojů komise přislíbila vyjít vstříc.

Vedle sankcí se dnes lídři shodli také na další finanční pomoci Ukrajině, které podle Michela EU v nejbližší době poskytne devět miliard eur. Kyjev odhaduje, že na základní chod státu se mu kvůli ruské invazi nedostává přibližně pět miliard měsíčně. Evropský blok chce pro nejbližší tři měsíce poskytnout většinu potřebné částky, část by měly dodat i Spojené státy.

1 Comment

  1. Je to politická válka ,která se vám momentálně hodí, ano válka politiků, ne obyčejných lidí, ti na to jenom doplácí . Je to tlak na obyvatele ve jménu evropských spekulací se světovým trhem a nekonečná mediální masáž v nucující jejich politické ambice, na které doplácí nejvíce právě česká republika, protože ta jediná nemá jako právoplatný člen Evropské unie stejné peníze jako ostatní členové, ale hlavně, že se tady hádáme o koruny a biliony lítají ven oknem z této politiky je mi smutno a z tohoto světa je mi na zvracení a lidé kteří pracují v této republice jsou dehonestováni , ale v médiích se nadhazuje náš průměrný výdělek a jeho výše, ale to že do něj jsou započítávání pracovníci technických funkcí to je jakoby vedlejší, jako říkával můj otec za socialistické éry, hnůj špína a podvod a dnes to platí dvojnásob Lukáš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com