Byl schválen šestý balíček sankcí. Moskvu očekává částečné ropné embargo a odpojení od SWIFTu.

ct24.ceskatelevize.cz

V noci z 30. na 31. května oznámil šéf Evropské rady Charles Michel, že se lídři zemí EU dohodli na částečném zákazu dovozu ruské ropy a dalších omezeních v rámci šestého balíčku sankcí proti Rusko.

Podle prohlášení zveřejněného Michelem na Twitteru se strany dohodly, že EU by mohla zakázat dovoz asi 2/3 ropy z Ruska, kterou nakoupil.

„To sníží obrovský zdroj financování ruské vojenské mašinérie,“ řekl šéf Evropské rady a označil to za „maximální tlak na Rusko, aby ukončilo válku.“

Šestý balíček sankcí bude navíc obsahovat další položky, zejména odpojení od SWIFTu. Je pravda, že takové opatření bude znovu upřesněno – a dotkne se pouze Sberbank Ruské federace.

Šestý balíček rovněž zavádí osobní sankce vůči osobám odpovědným za válečné zločiny na Ukrajině a zákaz vysílání v EU pro další 3 ruské státní stanice.

Je třeba poznamenat, že ze šestého balíčku sankcí proti Ruské federaci bylo rozhodnuto vyloučit zákaz nákupu evropských nemovitostí pro Rusy – EU k tomu šla pod tlakem Kypru.

Rozhodnutí o ropném embargu uvítala i šéfka Evropské komise Ursula von der Leyen. Na svém Twitteru uvedla, že se díky tomu do konce roku sníží dovoz ropy do EU z Ruska asi o 90 %.

Ursula von der Leyen také uvedla, že členové EU „se dohodli na co nejrychlejším ukončení závislosti na ruském plynu, ropě a uhlí“, a poznamenal, že plán k dosažení tohoto cíle bude zahrnovat několik bodů.

Země EU k tomu plánují zejména následující kroky: úspora energie; odklon od ruských fosilních paliv; velké investice do obnovitelných zdrojů energie; financování ve výši 300 miliard eur, z čehož převážná část půjde do Fondu pro hospodářskou obnovu a záchranu.

V rámci sankcí je v jejich současné verzi ropa dodávána po moři. EU se rozhodla prozatím ponechat dovoz přes ropovod Družba, na kterém je Maďarsko závislé. Právě ona byla proti zavedení úplného embarga proti Rusku.

  Všestrannost diktátorových šílených činů nebo skutečné cíle Lukašenka

Charles Michel na závěrečné tiskové konferenci řekl, že rozhodnutí opustit dovoz ruské ropy ropovody je dočasné.

Přijaté rozhodnutí o šestém balíčku sankcí vstoupí v platnost po absolvování technického řízení, poté musí být zveřejněno v Úředním věstníku EU. Očekává se, že se tak stane ve středu. Sankce musí také formálně přijmout všech 27 zemí.

Šestý balíček sankcí byl ohrožen právě kvůli klauzuli o embargu na ropu z Ruska, respektive postoji Maďarska k této otázce. Její premiér prohlásil, že na summitu EU není ochoten ani diskutovat o zákazu ruské ropy.

Podle Orbana před pondělním zahájením mimořádného summitu EU „Evropská komise nezodpovědně přistoupila k otázce zákazu dovozu ruské ropy, aniž by se předem dohodla na odmítnutí energie z Ruské federace s EU. země.”

I proto podle Orbana zůstalo mnoho otázek z Budapešti ohledně zákazu nezodpovězeno. „Energie je vážná věc. Potřebujeme nejprve řešení a teprve potom sankce,“ poznamenal maďarský premiér a požadoval od Bruselu náhradu za ztráty související s odmítnutím nákupu ropy v Rusku.

A Evropská unie udělala v této otázce Budapešti skutečné ústupky – Maďarsko bude nadále dostávat ruskou ropu „potrubím“.
Dodávka zdroje přes obří ropovod Družba do střední Evropy bude pokračovat, dokud nebude nalezeno technické řešení, které bude odpovídat energetickým potřebám Maďarska a dalších vnitrozemských zemí.

Vzhledem k tomu, že offshore zásilky tvoří asi dvě třetiny ruského dovozu ropy, stál by takový krok Putina až 10 miliard dolarů ročně na ušlých ziscích z exportu.

V některých zemích se přechodné období pro zákaz námořní přepravy ropy časem prodlouží. Bulharsko má přechodné období do června nebo prosince 2024, zatímco Chorvatsko může být vyjmuto ze zákazu dovozu vakuového plynového oleje, který se používá k výrobě produktů včetně benzínu a butanu.

  Čtyři hodiny velkoleposti. Snaha vypadat jako císař

Rusko loni dodávalo do evropských rafinérií přes svůj hlavní ropovod do regionu asi 720 000 barelů ropy denně. Pro srovnání, námořní doprava je 1,57 milionu barelů denně z přístavů Baltského moře, Černého moře a Arktidy.

Většina dodávek potrubím však míří do Německa a Polska, které daly jasně najevo, že dodávky z Ruska odmítnou bez ohledu na kroky EU.

Zdá se, že se státům EU přesto podařilo vypracovat společný postoj k otázce odpovědí kremelského režimu na jeho agresi. Je jasné, že než sankce vstoupí v platnost, čeká nás ještě poměrně hodně práce. Včerejší rozhodnutí však může svědčit o nalezených cestách k nalezení kompromisu.

A dokonce i Maďarsko, jehož premiér jedná jasně v souladu s přáním Moskvy, přijalo rozhodnutí solidárně s ostatními členy EU.
Jak budou tato rozhodnutí koordinována v budoucnu, ukáže čas a sedmý balíček sankcí, o kterém Kyjev navrhuje, aby se o Evropské unii zamyslel již nyní, a začal pracovat na jejím projektu již dnes.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com