Koruna na začátku týdne posílila vůči euru i dolaru

poradci-sobe.cz

Koruna dnes zpevnila vůči oběma hlavním světovým měnám. K euru česká měna proti pátečnímu závěru posílila o devět haléřů a kolem 17:00 se obchodovala v kurzu 25,58 Kč/EUR. Vůči dolaru si polepšila o 11 haléřů a uzavřela na 22,07 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online. Pražská burza v úvodu týdne posílila. Index PX zpevnil o 0,51 procenta na 1332,86 bodu.

Analytici považují za pravděpodobné, že v pomalém zpevňování bude koruna pokračovat. Čekají na čtvrteční zasedání bankovní rady České národní banky, která podle odhadů většiny ekonomů oslovených ČTK zvýší úrokové sazby o 0,5 procentního bodu. Někteří nevylučují růst až o 0,75 procentního bodu, stejně jako na posledním měnovém zasedání na konci září. Rada ČNB tehdy zvýšila základní úrokovou sazbu na 1,5 procenta. Byl to nejvýraznější růst od roku 1997.

Od začátku tohoto roku česká koruna zpevnila o 2,4 procenta, vůči dolaru naopak oslabila o 3,2 procenta. Během října klesl její kurz k oběma hlavním světovým měnám o více než jedno procento, uvedl analytik Wood & Company Vojtěch Boháč. Na začátku měsíce trhem podle něj stále rezonovalo vyšší než očekávané zvýšení úrokových sazeb. V průběhu měsíce ovšem vliv navýšení odezněl a koruna oslabila až nad hodnoty, na kterých se pohybovala před rozhodnutím centrální banky.

Pražská burza v úvodu týdne posílila. Index PX zpevnil o 0,51 procenta na 1332,86 bodu. Vzhůru mu pomohly hlavně bankovní tituly v čele s Erste. Opačným směrem na index působily akcie energetické společnosti ČEZ. Vyplývá to z dat na webu burzy.

Ze 13 emisí ovlivňujících hodnotu indexu PX dnes devět uzavřelo obchodování se ziskem. „Tahounem se staly finanční emise, když tento sektor i na západoevropských burzách patřil k nejlepším,“ uvedl makléř Fio banky Josef Dudek.

  Rusnok: Pokud vývoj potvrdí odhady ČNB, sazby zřejmě ještě v červnu porostou

Nejvýraznější zisk si dnes připsaly akcie rakouské bankovní skupiny Erste. Zpevnily o 1,87 procenta na 971 Kč. Banka, která v Česku vlastní Českou spořitelnu, v úterý zveřejní hospodářské výsledky za třetí kvartál letošního roku.

Dařilo se také cenným papírům Komerční banky a banky Moneta. Emise Komerční banky posílila o 1,33 procenta, akcie Monety si polepšily o 0,69 procenta.

„Slušný přírůstek registrovaly rovněž akcie O2,“ poznamenal Dudek. Cenné papíry telekomunikační společnosti zpevnily o 1,57 procenta na 259 Kč za kus.

Brzdou výraznějšího růstu indexu PX dnes byly zejména akcie energetické společnosti ČEZ, které oslabily o téměř 1,1 procenta. „Akcie energetické skupiny se většinu dne pohybovaly v úzkém pásmu okolo 735 korun za akcii, poslední hodinu ovšem začaly oslabovat a uzavřely na 725 korunách,“ uvedl ekonom Vladimír Vávra ze společnosti Wood & Company. Dodal, že na akcie mohl mít vliv i obrat v ceně emisních povolenek, která ráno rostla až o tři procenta, odpoledne ale byla dvě procenta v minusu. Podobný vývoj měla i cena zemního plynu.

Kurz české měny:

Předchozí závěr Dnes kolem 17:00
Kč/EUR 25,67 25,58
Kč/USD 22,18 22,07

 

Zdroj: Patria Online

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com