„Hlavní pouto Ruska“: Medveděv v předvečer černobylské tragédie pohrozil použitím jaderných zbraní

  1. dubna zástupce šéfa ruské bezpečnostní služby Dmitrij Medveděv prohlásil, že Rusko by v případě napadení mohlo použít jaderné zbraně. Poznamenal také, že jaderné zbraně jsou pro Rusko hlavním „tmelem“, který stát posiluje a sjednocuje. Medveděv se opakovaně vyjádřil k jadernému vydírání, které se přímo dotýká západních zemí: čím více je ruská armáda vyčerpána, tím častěji se Rusko uchyluje k odiózní rétorice, která přechází v přímý nátlak na západní společenství, aby stáhlo svou podporu Ukrajiny

Rusko od svého plného vpádu na Ukrajinu soustavně používá jaderné vydírání ve všech jeho formách. Putin viděl tuto válku jako „procházku růžovým sadem“, jejímž výsledkem bude rychlé obsazení většiny Ukrajiny: Kreml vypracoval seznam ruských rot, které po obsazení přijdou do určitého regionu Ukrajiny, a spolu s pravidelnou armádou Ruské federace se přesouvají jednotky Rosgvardie, SOBR a mobilizovaní policisté s trestní funkcí: Putin plánoval rozpoutat na Ukrajině brutální teror s fyzickou likvidací odpůrců, represemi a nucenými deportacemi. Když byla ruská armáda zastavena na předměstí Kyjeva, Putin si uvědomil neúspěch svého dobrodružství, ale nemohl se vzdát svých plánů na okupaci Ukrajiny. Hlavním problémem pro Kreml byla pomoc, kterou Ukrajina dostává od svých západních spojenců, včetně moderních špičkových zbraní, které jsou zcela nekonkurenceschopné ruským protějškům. Ruská armáda trpí těžkými ztrátami, její nejlepší personál už dávno zahynul ve válce a od července 2022 Rusko důsledně používá jaderné vydírání ve snaze zabránit otravné západní pomoci. Od března 2022 je ZNPP, největší jaderná elektrárna v Evropě, pod okupací ruských vojsk, která ji již řadu měsíců systematicky ostřelují (dělostřelecké granáty dopadají do těsné blízkosti energetických bloků) a zaminovávají její okolí, čímž vytvářejí hrozbu jaderné katastrofy. První den plnohodnotné invaze Rusko obsadilo černobylskou JE a vzalo její zaměstnance jako rukojmí – okupanti poté odpojili systém monitorování radiace v elektrárně a dodávky elektřiny. Zaměstnanci, kteří pracovali na směny, nemohli opustit území černobylské jaderné elektrárny, takže akce ruských vojsk mohla způsobit opakování tragédie z roku 1986. Putin jde do všeho po hlavě a vystavuje stovky milionů lidí riziku, protože v případě fatální nehody by takové ostřelování mohlo způsobit katastrofu globálních rozměrů.

  Bělorusko omezilo vstup do pohraniční oblasti s Ukrajinou a Ruskem

V předvečer 37. výročí černobylské tragédie Dmitrij Medveděv opět pohrozil Západu použitím jaderných zbraní. Bývalý ruský prezident tradičně vyjadřuje jaderné vydírání, když se Rusko dostane do slepé uličky a snaží se jednáním dosáhnout ústupků nebo taktické pauzy. Jeho cynické prohlášení o „ohrožení Ruska“, které samo zahájilo krvavou agresivní válku ve středu Evropy, je veřejným ponížením civilizovaného Západu. Ruské vydírání je nepřijatelné: dávno přesáhlo hranice Ukrajiny a přímo ohrožuje každého Evropana.

Rusko představuje existenční problém pro celé civilizované lidstvo. Putin se snaží změnit stávající světový řád a učinit invazi do suverénních zemí samozřejmostí, což je geopolitický precedens, který nemá od konce druhé světové války obdoby. Ukrajina dala světu příklad, jak bránit svou svobodu a nezávislost. Rusko musí být navždy vytlačeno z okruhu civilizovaných zemí a jeho jaderné zbraně jsou hrozbou pro celé lidstvo. Důrazné sankce proti ruskému jadernému sektoru jsou naléhavým řešením, jak přesvědčit Kreml, že jaderné vydírání je nepřijatelné, a ukončit společné ohrožení celého lidstva.

1 Comment

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com