Vztahy Ruska a NATO jsou nehorší od dob studené války, řekl Stoltenberg

zpravy.aktualne.cz

Rusové vyslaní do Severoatlantické aliance nebyli diplomaté, ale pracovníci zpravodajských služeb, prohlásil dnes generální tajemník NATO Jens Stoltenberg na tiskové konferenci v Bruselu. Vztahy mezi Ruskem a NATO jsou podle něj nehorší od dob studené války, Severoatlantická aliance přesto hodlá pokračoval v dialogu s Ruskem, napsala agentura Reuters.

Generální tajemník dnes ocenil, že Sacharovovu cenu Evropského parlamentu za svobodu myšlení získal ruský opoziční předák Alexej Navalný. Ocenění, udělené jen o několik minut dříve, je „uznáním významné role, kterou několik let (Navalný) hrál při obraně demokratických hodnot v Rusku,“ uvedl Stoltenberg.

Jens Stoltenberg na setkání s tiskem představil program dvoudenního jednání aliančních ministrů obrany, které začíná ve čtvrtek. Ministři se budou zabývat udržením technologického náskoku, protože „boj už není jen o kulkách a bombách, ale také o velkých datech, která používají i autoritářské režimy“, uvedl tajemník. Na programu jednání bude rovněž umělá inteligence, schopnost alianční reakce na ruské raketové systémy nebo vývoj v Afghánistánu.

„Nevěříme na jednostranné odzbrojování. Svět, ve kterém země jako Rusko, Čína nebo Severní Korea mají jaderné zbraně a NATO je nemá, není bezpečným světem,“ řekl Stoltenberg

Autor: ČTK

  Zelenská poděkovala ČR za přijetí běženců a požádala o podporu členství v EU

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com