V kyjevské nemocnici při ruském útoku nešlo světlo, lékaři operovali srdce potmě

ČTK

V kyjevském kardiologickém centru museli ve středu lékaři operovat srdce dítěte za svitu baterky, když na operačním sále během ruských náletů na Ukrajinu přestalo svítit světlo. Podle serveru Meduza to uvedl ředitel nemocnice Borys Todurov, který natočil z operace videozáznam.

„Takhle dneska operujeme srdce,“ říká na záznamu konsternovaný ředitel. Na videu je vidět, jak jedna z osob na sále svítí lékařům provádějícím operaci baterkou. Chirurgové se však zdají být plně soustředěni na práci a na ředitelovu otázku, zda je všechno „stabilní“, odpovídají kladně.

„Nikdo neví, co se stalo, ale na operačním sále zhaslo světlo. Zapneme generátor, bohužel to je otázka několika minut. Takže se můžete, Rusové, radovat, na operačním stole je dítě,“ říká v druhé části videozáznamu ředitel, zatímco jde potemnělou chodbou nemocnice.

Rusové ve středu podle ukrajinských vzdušných sil vyslali na Ukrajinu okolo 70 střel s plochou dráhou letu. Nálety si vyžádaly nejméně deset obětí na životě, způsobily zranění desítkám dalších lidí a výpadky proudu napříč celou Ukrajinou. Bez proudu byla i většina Kyjeva.

Do režimu havarijní ochrany musely přejít všechny tři funkční atomové elektrárny, které jsou stále pod ukrajinskou kontrolou, což s sebou mělo za následek odpojení všech jejich energetických bloků. S výpadky elektřiny se po ruských útocích na Ukrajinu potýkalo ve středu i sousední Moldavsko.

ČTK

  V Barceloně se koná veletrh bezdrátových technologií, dominuje mu Huawei

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com