Prigožin tvrdí, že nad budovou správy Bachmutu je ruská vlajka. Kyjev to popírá

Ukrajinské vedení popřelo tvrzení šéfa ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina, podle kterého její bojovníci na budovu samosprávy Bachmutu vyvěsili ruskou vlajku, a město tak z právního hlediska dobyli. Mluvčí ukrajinské armády řekl, že Rusové mají k dobytí Bachmutu „velmi daleko“ a že boje kolem sídla jeho samosprávy pokračují. Ruské tvrzení popírá i Washington.

„Z právního hlediska byl Bachmut dobyt,“ uvedl Prigožin ve videu zveřejněném na telegramovém kanálu nazvaném Prigožinova tisková služba. Odkud pochází, nelze ověřit. „Nepřítel je soustředěn v západních částech (města),“ připustil Prigožin trvající přítomnost ukrajinských obránců ve městě, o které se už osm měsíců vedou tvrdé boje. Řekl také, že vlajka údajně vlající na budově bachmutských úřadů je věnována památce válečného blogera Vladlena Tatarského, který zahynul v neděli při atentátu v Petrohradu.

Ukrajinská strana jeho tvrzení popřela. „Bachmut je ukrajinský a nic se jim (Rusům) získat nepodařilo. Mírně řečeno jsou od toho velmi daleko,“ řekl podle agentury Reuters Serhij Čerevatyj, mluvčí východního uskupení ukrajinských sil.

I podle velitele ukrajinských pozemních vojsk Oleksandra Syrského je Prigožinovo tvrzení nepravdivé. „Nepřítel slábne a snaží se zakrýt své neúspěchy dalšími a dalšími falešnými informacemi o dobytí Bachmutu,“ uvedl Syrskyj po setkání s frontovými vojáky.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle Reuters připustil, že boje o město jsou i nadále zvláště těžké, ale ani náznakem nedal najevo, že by Bachmut padl. Agentura poznamenává, že šéf Wagnerovy skupiny Prigožin v minulosti opakovaně uváděl tvrzení, která se ukázala jako nepravdivá.

Ruské ministerstvo obrany se zatím k poslednímu vývoji bojů v Bachmutu nevyjádřilo, píše agentura DPA.

Bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby podle agentury Reuters uvedl, že Ukrajinci o Bachmut nadále bojují, nebyli z města vytlačeni a že bitva stále není u konce. Řekl také, že Spojené státy tento týden zřejmě oznámí další balíček pomoci Ukrajině.

  USA uvalily sankce na Putinovu údajnou přítelkyni a šéfa Chersonské oblasti

Ruské jednotky se Bachmut snaží dobýt dlouhé měsíce v rámci svého úsilí o obsazení celé Doněcké oblasti, která je součástí východního průmyslového srdce Ukrajiny – Donbasu. Osmiměsíční boje o Bachmut jsou zřejmě nejdelší a pravděpodobně i nejsmrtonosnější bitvou války.

Generální štáb ukrajinské armády v minulém týdnu připustil, že ruské síly u Bachmutu postoupily. Ukrajinští vojáci ale podle něj celkově drží obranné linie. V pondělní odpolední svodce štáb oznámil, že ukrajinští obránci v bachmutském sektoru fronty za poslední den odrazili asi 20 nepřátelských útoků. Podle něj ruské síly pokračují ve své snaze získat město „pod plnou kontrolu“.

Zdroj: Forum24.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com