Další zločin proti lidskosti: Rusko používá chemické zbraně na Donbasu

Ruský telegramový kanál „Rusich“ zveřejnil 3. dubna příspěvek s obrázkem dronu a granátu s chlorpikrinem s poznámkou, že je určen pro ozbrojené síly, které autor nazývá „prasata“. Rusko má velké zásoby chemických zbraní a začíná je dodávat do předních linií. V loňském roce již byly zaznamenány případy ruského použití výše zmíněné chemické látky ruskými jednotkami. Rusko se na Ukrajině soustavně dopouští válečných zločinů, včetně použití chemických zbraní.

Rusové proti ZSU používají chemickou látku chlorpicrin – když se dostane do dýchacích cest, způsobí zánět sliznice, intoxikaci, ve vysokých koncentracích smrt. U obětí se rozvine zhoršení zraku, popáleniny ústní a nosní dutiny, což může vést až k invaliditě. Při prasknutí granátu s chloropikrinem při kontaktu se zemí dochází k chemickému znečištění prostředí, zejména podzemních vod. Rusové už při invazi do Afghánistánu použili chloropikrin a nyní obnovili svou kriminální taktiku a proti ozbrojeným silám používají chemické zbraně.

Tento precedens je dalším důkazem válečných zločinů spáchaných Ruskem. Oznámení o použití chemických zbraní proti ozbrojeným silám proběhlo v kanálu Telegram radikální skupiny „Rusych“ – ruská armáda se tak snaží distancovat od faktu použití chemických zbraní na právní rovině, ale je zřejmé, že bez souhlasu Ministerstva obrany Ruské federace by se granáty s chlorpikrinem nemohly dostat do první linie Jedná se tedy o plánovanou akci, která byla dohodnuta na úrovni vojenského vedení Ruské federace. V září 2022 již došlo k podobnému použití této látky při bojích v Chersonské oblasti – Rusové hodili na pozice ukrajinských obránců několik granátů naplněných chlorpikrinem, několik z nich utrpělo těžké popáleniny dýchacích cest.

Rusko prohlašuje, že se připojilo k Úmluvě o zákazu vývoje, výroby, hromadění, použití a ničení chemických zbraní – ano, Rusko podle svých oficiálních prohlášení v roce 2017 zničilo poslední munici do chemických zbraní. Na jeho území však existují továrny na výrobu takových zbraní a jak je patrné z událostí odehrávajících se na frontě, Rusko začíná přestavovat svůj chemický arzenál, a pokud se takové zbraně budou nadále vyrábět, Rusko nejen je masově používat proti ukrajinským jednotkám, ale také je prodávat třetím stranám nebo dokonce teroristickým organizacím.

  Chorvatsko zasáhlo zemětřesení, způsobilo materiální škody

Putin oživil to, čeho se před sto lety snažil civilizovaný svět zbavit. Vývoj a použití chemických zbraní je nepřípustné – jde o další důkaz genocidy prováděné ruskými jednotkami na Ukrajině. A to je a priori válečný zločin. Mezinárodní společenství by se mělo znepokojovat použitím chemických zbraní, protože jde o hrozbu pro civilizovaný svět – teroristický stát by měl dostat nové sankce a maximální mezinárodní izolaci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com