Vídeň se kvůli zařazení jádra a plynu mezi zelené investice obrátila na soud EU

ct24.ceskatelevize.cz

Kvůli dočasnému zařazení jádra a plynu mezi takzvané zelené investice podalo Rakousko žalobu k Soudnímu dvoru Evropské unie. Oznámila to dnes ministryně pro ochranu klimatu Leonore Gewesslerová. Podle agentury APA se k rakouské žalobě chce připojit i Lucembursko.

Během rozdělování energetických zdrojů Evropská komise (EK) označila zemní plyn a jadernou energii za udržitelné zdroje. Tímto rozdělením chtěla dát najevo, které investice do budoucna platí jako šetrné ke klimatu. Takzvaná taxonomie by měla motivovat investory k podpoře zdrojů, kterými chce řada států nahrazovat uhlí či ropu. EU si stanovila za cíl dosáhnout do roku 2050 klimatické neutrality.

Rakousko 75 procent elektrické energie vyrábí z obnovitelných zdrojů, hlavně v běžných a přečerpávacích vodních elektrárnách. Dlouhodobě patří k odpůrcům jaderné energetiky.

Fakt, že Evropská komise plyn a jádro zařadila mezi zelené investice, Gewesslerová už v únoru označila za „greenwashing“, tedy šíření dezinformací o ekologické prospěšnosti daných technologií. Komisi obvinila, že „plní především přání jaderné lobby“.

Ve své žalobě se Rakousko odvolává na posudek mezinárodních expertů, podle nichž energie z jádra není udržitelný zdroj. Šance, že Rakousko s tímto argumentem u unijního soudu uspěje, ale právníci nevidí jako příliš vysoké. Podle Vídně také nemá Evropská komise pravomoci činit až taková dalekosáhlá politická rozhodnutí a členské státy měly příliš málo času na to, aby se o věci radily, uvedla APA.

Dočasné zařazení plynu a jádra mezi takzvané zelené investice v červenci schválil Evropský parlament. Analytici to tehdy označili za dobrou zprávu pro českou ekonomiku.

ČTK

  Německý parlament rezolucí podpořil dodávky těžkých zbraní Ukrajině

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com