Ruští političtí vězni reagují na smrt Navalného. Panují obavy o jejich zdraví

Příbuzným zemřelého předáka ruské opozice Alexeje Navalného dnes z vězení kondolovala jeho spolupracovnice Lilija Čanyševová, odsouzená na 7,5 roku. Už v úterý na Navalného smrt reagovali opoziční politici Ilja Jašin a Vladimir Kara-Murza odsouzení za kritiku ruské invaze na Ukrajinu. Jašin si odpykává trest v délce 8,5 roku a Kara-Murza 25 let.

„Cenzura mi nedovolí říct všechno, co si myslím o smrti Alexeje Navalného. Upřímnou soustrast blízkým a rodičům. Truchlím,“ vzkázala podle portálu Meduza z vězení Čanyševová, která dříve vedla pobočku takzvaného Navalného štábu v Ufě na Urale a kvůli tomu byla odsouzena za extremismus.

Obsáhleji na Navalného smrt v úterý reagoval Kara-Murza. „Umírají ti nejlepší, ti nejodvážnější a nejméně lhostejní,“ napsal na sociální síti X. Zodpovědnost za Navalného smrt připsal ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a uvedl, že Navalnyj byl Putinovým „osobním vězněm“.

O stav Kara-Murzy vyjádřila v úterý obavy Paříž. Tohoto opozičního politika se v minulosti stejně jako Navalného při dvou příležitostech pokusili otrávit pracovníci ruské tajné služby FSB, ukázalo dříve vyšetřování investigativního projektu Bellingcat.

Putinovi připsal Navalného smrt i Ilja Jašin, který v dlouhém příspěvku na sociální síti Telegram vyzdvihl Navalného odvahu. „Alexeje si historie bude pamatovat jako člověka neobyčejné odvahy, který šel vstříc tomu, čemu věřil. Šel nehledě na strach a smrt,“ napsal Jašin.

 ČTK

  Lavrov vysvětloval zařazení ČR a USA na seznam "nikoliv přátelských" států

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com