Pražská burza poprvé v týdnu stoupla a je opět blízko maximu za víc než 15 let

Pražská burza poprvé v tomto týdnu posílila a vrátila se do blízkosti maxima od poloviny roku 2008. Index PX dnes vzrostl o 0,53 procenta na 1487,11 bodu. Víc než dvě procenta přidaly akcie energetické společnosti ČEZ, které dnes obstaraly většinu obchodů. Vyplývá to z internetových stránek burzy a vyjádření analytiků. Česká koruna mírně zpevnila k euru i dolaru.

„Hlavní index pražské burzy PX se dnes po dvou dnech poklesu celý den pohyboval v plusu a nakonec vzrostl o 0,53 procenta,“ podotkl analytik Komerční banky Bohumil Trampota. Tahounem růstu byly cenné papíry ČEZ, které se zvedly o 2,12 procenta na 844 korun při nejvyšším denním objemu obchodů 283 milionů korun, doplnil makléř Fio banky Josef Dudek.

Trampota upozornil, že akcie ČEZ se dnes obchodovaly silnější až o téměř pět procent, pak ale investoři přistoupili k vybírání rychlých zisků. Za dnešním růstem cenných papírů ČEZ i jejich úterním téměř jednoprocentním posílením může podle Trampoty být jisté uvolnění po oslabování emise od začátku roku a také informace v médiích o možném vyčlenění jaderných aktiv a následném odkupu celé jaderné divize ČEZ včetně projektu nových bloků do rukou státu.

Z bankovních emisí se dnes posunula vzhůru pouze Erste Bank o 0,51 procenta na 991 korun, zbylé dvě stagnovaly. Komerční banka tak zakončila den beze změny na 831 korunách, stejně jako Moneta Money Bank na 102,20 koruny. Akcie pojišťovny VIG přidaly 0,68 procenta na 667,50 Kč.

Cenné papíry zbrojařské firmy Colt CZ si dnes polepšily o 0,65 procenta na 618 korun. „Naopak větším ziskům burzy bránily akcie Kofoly,“ uvedl makléř Wood & Company Lukáš Novotný. Cenné papíry výrobce nápojů Kofola dnes ztratily 1,47 procenta na 269 korun.

  Prodej aut v ČR loni klesl o 19 procent na 202.971 vozů

Koruna dnes mírně posilovala vůči euru i dolaru

Česká koruna dnes mírně posilovala. Vůči euru ve srovnání s úterním závěrem zpevnila o čtyři haléře na 25,32 Kč/EUR. K dolaru si pak polepšila o dva haléře, v 17:00 se podle serveru Patria Online obchodovala za 23,42 Kč/USD.

Analytik Purple Trading Jaroslav Tupý upozornil, že koruna před sebou aktuálně nemá žádné tuzemské makroekonomické zprávy. Jejím kurzem ale může zahýbat americká centrální banka (Fed), která dnes zveřejní zápis z lednového zasedání svého měnového výboru. Poslední vyhlášení stavu inflace v USA bylo podle Tupého horší, než trhy očekávaly, což přineslo na finanční trhy značnou nervozitu.

„Pokud dnešní report FED minutes vyzní ve smyslu, že by počátek snižování úrokové sazby v USA měl být zahájen ještě později, pak by mohla být česká koruna výrazně tlačena do slabších pozic, vzhledem k tomu, že úrokový diferenciál by se prakticky vytratil,“ uvedl analytik. Pokud ale naopak FED naznačí první termín snížení úrokové sazby někdy v dubnu až květnu, mohla by koruna lehce posílit. „Nutno ale říct, že tlaky na oslabení koruny výrazně převažují,“ dodal Tupý.

Kurz české měny:

Předchozí závěr Dnes kolem 17:00
Kč/EUR 25,36 25,32
Kč/USD 23,44 23,42

Zdroj: Patria Online

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com