Czechoslovak Group loni zvýšila čistý zisk téměř o polovinu na 5 mld. korun

Průmyslově-technologická skupina Czechoslovak Group (CSG) loni zvýšila čistý zisk meziročně o 49 procent na 210 milionů eur (zhruba pět miliard Kč). Tržby vzrostly o 71 procent na 1,73 miliardy eur (téměř 42 miliard Kč). Na tržbách skupiny se z více než 70 procent podílel obranný průmysl. Společnost vlastněná podnikatelem Michalem Strnadem to dnes oznámila ČTK. Výsledky výrobců zbraní v době pokračující války na Ukrajině podporují investice států do obrany.

„Silný růst CSG v roce 2023 byl tažen zejména dvěma strategickými obory, ve kterých dlouhodobě působíme, konkrétně výrobou velkorážové munice a produkcí vojenské pozemní techniky,“ uvedl člen představenstva a finanční ředitel skupiny CSG Zdeněk Jurák. Za růstem podle něj je sílící poptávka, investice do rozšiřování výroby a zvyšování produktivity práce. Vzhledem k rostoucímu významu obranného průmyslu a posilování obranných rozpočtů ve světě firma vidí potenciál k dalšímu růstu tržeb i v následujících letech, dodal.

Skupina loni podle Juráka udržela silnou kapitálovou pozici při současném snižování zadluženosti. Dluhopisy loni skupina vydala za 181,3 milionu eur.

Provozní zisk EBITDA skupině CSG v loňském roce meziročně stoupl víc než dvojnásobně na 439 milionů eur (víc než 10,5 miliardy Kč). Skupina loni dodávala své výrobky a služby do více než 55 zemí světa, většina produkce CSG mířila do evropských zemí bez Ukrajiny. „Dvě třetiny tržeb CSG byly generovány v členských státech NATO, zbylá třetina ve zbytku světa (především na Ukrajině, v Indonésii, ve Vietnamu a v Maroku),“ uvedla společnost.

Z tržeb je více než 60 procent z divize CSG Defence, která zahrnuje výrobce pozemní vojenské techniky a velkorážové munice. Pětina tržeb je z divize malorážového střeliva CSG Ammo+. „Obranné zakázky byly realizovány kromě divize CSG Defence i v dalších divizích: pro divizi CSG Aerospace představovaly 63 procent jejích tržeb, pro divizi CSG Ammo+ 13 procent a pro divizi CSG Business Projects 30 procent jejích tržeb,“ uvedla firma.

  Cena plynu pro evropský trh překonala rekord. Na nová maxima vystoupala i elektřina

Divize CSG Aerospace zastřešuje letecký průmysl, CSG Business Projects ostatní společnosti mimo klíčové obory skupiny. Další divizí je CSG Mobility, kam spadá automobilová a železniční výroba. Skupina na konci loňska zaměstnávala víc než 10.000 lidí ve 37 výrobních závodech.

Hlavní výrobní podniky má CSG v České republice, na Slovensku, ve Španělsku, v Itálii, Indii, Velké Británii a USA. Součástí skupiny jsou například česká automobilka Tatra Trucks, významný světový výrobce malorážové munice Fiocchi nebo český výrobce radarů Eldis.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com