Zlatá sbírka z Krymu má být vrácená Ukrajině, rozhodl nizozemský odvolací soud

idnes.cz

Nizozemský odvolací soud dnes rozhodl, že kolekce zlatých předmětů z krymských muzeí, která byla v době obsazení ukrajinského poloostrova Ruskem v roce 2014 na výstavě v Nizozemsku, se má vrátit Ukrajině. Odvolací soud tak potvrdil rozhodnutí prvoinstančního soudu z roku 2016, proti kterému se Rusko odvolalo. Informovala o tom agentura Reuters.

Muzeum Allarda Piersona v nizozemské metropoli si na výstavu nazvanou Krym: Zlato a tajemství Černého moře půjčilo historické artefakty staré až několik tisíciletí ze čtyř muzeí na Krymu. Příslušné smlouvy podepsali Nizozemci s Ukrajinou. Po ruské invazi na Krym však tamní muzea kontroluje Rusko, které trvalo na navrácení artefaktů na anektovaný poloostrov, tedy fakticky do ruských rukou.

Nizozemský soud v roce 2016 rozhodl, že na základě pravidel Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) musejí být historické cennosti vráceny jako kulturní dědictví suverénnímu státu, což Krym není. Muzea na anektovaném poloostrově se proti rozhodnutí odvolala.

Odvolací soud nejprve v roce 2019 odložil rozsudek ve sporu o předměty, mezi nimiž jsou zlaté šperky, helmice, zbraně či nádoby s odůvodněním, že na verdikt potřebuje více času. Kolekce je od roku 2014 uložená v muzeu Allarda Piersona.

Autor: ČTK

  EU začne pracovat na rozšíření sankcí vůči Íránu, uvedl Borrell

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com