Rusko znovu vybuchuje svět. 23 tisíc kybernetických teroristických útoků za čtvrtletí provedli hackeři speciálních služeb Ruské federace

asia.nikkei.com

V červenci až říjnu 2021 provedla hackerská skupina Nobelium přes 22 800 kybernetických útoků proti technologickým společnostem. Oznámil to viceprezident „Microsoftu“ Tom Burt.

„Nobelium“ je hackerská skupina spojená se zahraniční zpravodajskou službou (SVR) Ruské federace. Právě tato zločinecká skupina stojí za loňskými útoky proti zákazníkům SolarWinds.

Útok skupiny se stal nejdelším a největším v historii USA. Nejvíce postižena byla americká vláda, která byla s největší pravděpodobností hlavním cílem.

Terčem kybernetických útoků byli v roce 2021 resellerové (společnosti přeprodávající služby) a organizace poskytující služby v oblasti cloudových služeb. Microsoft se domnívá, že se hackeři snažili získat přímý přístup k IT systémům zákazníků těchto společností pomocí phishingu (podvodného podvodu) a útoků hrubou silou.

Podle Microsoftu začaly první takové útoky v květnu 2021. Od té doby společnost nahlásila útoky více než 140 prodejcům a poskytovatelům technologických služeb, z nichž 14 bylo nakonec napadeno.

Od začátku července do poloviny října hackeři napadli dalších 609 klientů Microsoftu. Podle společnosti byli celkem během tohoto období vystaveni hackerským pokusům „Nobelium“ 22 868krát.

Přesná data Bert neuvedl, nicméně podle zástupce Microsoftu byla úspěšná jen malá část těchto útoků.

Informaci o hackerské sabotáži, kterou odborníci považují za pokus o špionáž, potvrdili i američtí představitelé. Jeden z nich nazval útoky „jednoduchými, zaběhnutými praktikami, kterým by bylo možné předejít, kdyby poskytovatelé cloudu použili základní techniky kybernetické bezpečnosti“.

Jak Amerika reagovala na útoky Moskvy? V dubnu 2021 Spojené státy uvalily sankce na šest ruských technologických společností, které podle amerických úřadů pomáhají ruským zpravodajským agenturám v jejich kybernetických útocích.

Bylo také oznámeno, že v červenci americký prezident Joe Biden v telefonickém rozhovoru s ruským prezidentem Putinem požadoval přijetí opatření k potlačení činnosti hackerských skupin z Ruska a na osobním setkání v Ženevě ruskému vůdci řekl osobně.

  Okupanti zde nejsou vítáni. Česko nechce vidět Rusy doma.

Toto téma se stalo samostatným bodem projednávaným během summitu obou prezidentů v hlavním městě Švýcarska.

Jak je však z vývoje událostí patrné, Rusko pokračuje ve své destruktivní činnosti bez ohledu na signály a dohody s civilizovaným světem.

Moskva bojuje ve všech směrech, spolu s horkými faktory – tanky, děly a kulomety, které tvoří pouze jednu stranu ruského obrazu ve světě, Kreml aktivně využívá jiné.

A pokud jsou ropa a plyn již několik desetiletí moskevskými alternativními zbraněmi proti civilizaci (jen vylepšuje svou podlost v otázkách evropského energetického šantánu), pak je válka v kyberprostoru relativně novým fenoménem, ​​ale i zde se ruský Federace dosáhla vysoké úrovně cynismu a zrady) …

Na úkor zločinců hackerského směru, na které dohlíží Kreml, už nejde jen o útoky na organizace (na soukromé i státní úrovni), ale také na instituce kritické infrastruktury, včetně lékařských.

Vypadá to obzvlášť cynicky, vypadá to během pandemie, kdy se celý svět snaží společně bojovat za zdraví obyvatel planety, Kreml útočí.

Kvůli ruským kyberzločincům napadli nejen sítě, ale i skutečné oběti. Bod, ze kterého není návratu, byl již překonán.

Ačkoli pro Kreml zákony a pravidla nikdy neexistovaly – vždy žil ve středověku – platí to i nyní.

Nové útoky ruských hackerů s ramenními popruhy ruských speciálních služeb po schůzce Putina s Bidenem (během které se zdálo, že strany pochopily situaci a vůdce Kremlu zjevně slíbil svému nadřízenému soudruhovi z Washingtonu, že s ostudou skončí) , naznačují, že Kreml zůstává stejně šílený a naprosto nedostatečný jako jeho pán.

Moskevský Führer, který se rozhodl, když ne dobýt svět, tak ho alespoň vyděsit, hází do pece světového nepořádku, ba i chaosu další a další dříví. Pouze roli paliva ve vysoké peci „vůdce“ Ruské federace plní lidé (nejčastěji jeho krajané), nemilosrdně potlačeni a zničeni nechvalně známý podimperátor.

  Nord Stream 2 jako testovací místo pro plynovou bitvu v Evropě

Výše uvedené skutečnosti naznačují, že doba očekávání a přesvědčování již dávno pominula. A dnes jen adekvátní a dobře koordinované akce světového společenství dokážou zastavit bestii – jejíž jméno je chamtivost, nedostatečnost a podlost, a to vše spojil kremelský diktátor.

A čím dříve to civilizovaný svět pochopí, tím dříve dá planeta lekci o šanci na klidnou existenci a prosperitu.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com