Rusko uplatňuje mezinárodní terorismus na СMM OBSE

Využití braní rukojmí proruskými nelegálními ozbrojenými formacemi na dočasně okupovaných územích Ukrajiny zástupci OBSE je novým formátem jednání, který Rusko diktuje Organizaci.

Podle zprávy OBSE byla 17. října večer brána hlídkové základny mise v Horlivce, která byla uzavřena řetězem a visacím zámkem. Výjezd blokovalo také vozidlo s modrými nápisy „DNR“. Poblíž stáli dva ozbrojenci. Majitel hotelu, v němž se základna OBSE nachází, uvedl, že členové mise nebudou z hotelu vpuštěni a všechny východy byly zablokovány členy nelegálních skupin. Téhož večera dva muži v civilu ve věku 30-39 let informovali pozorovatele OBSE, že se mohou volně pohybovat po hotelu, ale nesmějí opustit jeho území, dokud ukrajinská strana nepropustí osobu zadrženou 13. října v obci Zolote.

Jednalo se o ruského špiona Kosjaka, který byl dříve zadržen Ukrajinou a působil pod krytím Společného střediska pro kontrolu a koordinaci (JCCC). JCCC byl zřízen v roce 2014 podle mechanismu stanoveného v minských dohodách, ale v roce 2017 se stal fakticky nefunkčním v důsledku bojkotu jeho práce ze strany Ruska.

Podle odborníků Rusko použilo metody mezinárodního terorismu (akt zastrašování, který ohrožuje vývoj mezinárodních vztahů) k licitaci a vydírání, když „rukama“ bojovníků DNR skutečně vzalo zástupce OBSE jako rukojmí. Tyto akce byly namířeny jak proti mezinárodní organizaci a jejím představitelům, tak proti státům, které zastupují.

OBSE připomněla, že zástupci organizace by měli mít neomezený a bezpodmínečný přístup do všech oblastí, na které se vztahuje mandát mise. Současně Rusko uspořádalo agresivní shromáždění před sídlem OBSE v dočasně okupovaném Doněcku, což vedlo k pozastavení mise kvůli bezpečnostním rizikům pro její členy.

Zdá se tedy, že Rusko prostřednictvím svých zástupců záměrně zvyšuje míru toxicity vůči OBSE tím, že ji jako instituci diskredituje.

  Varování pro Českou televizi. Stačí se podívat do Polska

Autor: Václav Novák

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com