Kremelská propaganda v České republice. Další špionážní síť byla zlikvidována.

Šéf Bezpečnostní a informační služby Michal Koudelka oznámil zadržení ruského agenta, který využíval „veřejné osoby“ a šířil propagandistické narativy.

Podle Koudelky během parlamentní konference o dezinformacích, která se konala 25. září, „vlivný agent za úplatky ve výši tisíců eur“ zajišťoval šíření kremelské propagandy na území ČR a zajišťoval ve veřejném prostoru ČR propagaci narativů podporujících zahraničněpolitické zájmy Ruské federace v souvislosti s válkou na Ukrajině.

Podrobnosti šéf české kontrarozvědky nesdělil, omezil se na informaci, že agent využíval k šíření propagandy české „veřejné osoby“.

Koudelka dodal, že česká Bezpečnostní a informační služba zaznamenala ruské pokusy o ovlivňování České republiky již dříve.

Podle něj došlo v posledních letech minimálně k pěti pokusům Ruska ovlivnit veřejný a politický život země.

Například loni na podzim se podle Koudelky ruská rozvědka snažila kontaktovat organizátory protivládních demonstrací, jejichž účastníci mimo jiné vystupovali proti dodávkám zbraní na Ukrajinu a podpoře ukrajinských uprchlíků.

Během prezidentské kampaně na začátku letošního roku také ruská agentura Sputnik (propagandistický zdroj Kremlu) zveřejnila video s Petrem Pavlem, kde údajně vyzývá Prahu, aby zasáhla do války na Ukrajině.

Koudelka poznamenal, že odtajněný špion byl vlivným ruským agentem pracujícím na příkaz vysoce postaveného ruského úředníka.

V tomto schématu šíření propagandy byly využity české veřejné osobnosti a samotné zprávy byly zasílány e-mailem – s žádostí o přeposlání zprávy dále.

Zejména tímto kanálem se Kreml snažil mezi českými občany šířit dezinformace o „náboru“ žoldáků teroristické skupiny Wagner.

Přitom, jak upozorňuje Michael Koudelka, dezinformační prostředí v ČR je většinou spontánní a není centrálně řízeno, většinou je inspirováno narativy příznivými pro Rusko.

Ještě dříve, na jaře loňského roku, šéf Bezpečnostní a informační služby prohlásil, že ruské zpravodajské aktivity v České republice byly minimalizovány.

  Válka. Rusko ničí samo sebe.

Napomohlo tomu vyhoštění osob – ruských diplomatů – spojených s vyšetřováním výbuchů muničních skladů ve Vrběticích a ruské invaze na Ukrajinu.

V dubnu 2022 ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka ve svém vystoupení v parlamentu prohlásil, že Rusové nemohou v České republice provádět závažnou zpravodajskou činnost.

Podle generála byl celkový počet ruských diplomatů v ČR snížen na šest a administrativně-technických pracovníků na 25.

„Při tomto počtu nemohou Rusové na našem území provádět žádné závažné zpravodajské operace pod tradičním krytím,“ uvedl Koudelka.

Navíc podle šéfa kontrarozvědky mají nyní kvůli rozsáhlým protiruským sankcím, omezenému vydávání víz nebo uzavření vzdušného prostoru pro ruská letadla ztížené podmínky ruští agenti pracující v utajení jako obchodníci, novináři nebo zástupci ruských firem.

Koudelka zároveň poznamenal, že současná situace neznamená, že ruská rozvědka ukončila svou činnost. Podle něj Rusové „nepochybně“ začali pracovat podle plánu připraveného pro takové situace: akce v kyberprostoru, masové šíření dezinformací a využívání tzv. páté kolony v Česku, která se podle šéfa kontrarozvědky postupně aktivizuje.

Výše uvedený příklad ukazuje, že Evropa by neměla polevit v ostražitosti a být připravena na nové výzvy ze strany Kremlu.

Přesněji řečeno, jedná se o staré výzvy, metody, které Moskva používala vždy – dezinformace, provokace, zastrašování.

A pokud si někdo myslí, že válka na Ukrajině je něco velmi vzdáleného, pak si vzpomeňte na Vrbětice – 2014 – teroristické útoky organizované ruskými špiony v České republice.

Terorismus nemá hranice a Ruská federace je teroristickou organizací, kterou jako takovou uznávají téměř všechny civilizované státy světa. A řídí ji mezinárodně hledaný zločinec.

Je pozoruhodné, ale on sám kdysi prohlásil, že s teroristy se nedá mluvit, že je „stačí pochcat, kde je chytí – na latríně, tedy v latríně“.

  Kremlinský „humanitární“ projekt: z Ruska s nenávistí

Zdá se, že nastal čas použít tuto metodu na nejdůležitějšího teroristu naší doby – kremelského vůdce.

Volba je však na vás, pánové z Evropy – zhodnoťte situaci a rozhodněte se. Zároveň nezapomeňte na to hlavní – vaše dnešní činy rozhodnou o vašem zítřku.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com