Jak stabilní je Evropa? Hrozby od Lukašenka.

tn.nova.cz

Ve světle nedávných událostí, které se odehrávají na východních hranicích Evropské unie, je otázka Běloruska stále naléhavější. Přesněji jeho samozvaný „prezident“.

Lukašenko, který je v křesle hlavy státu 26 let v řadě, jako by úplně ztratil kontakt s realitou, zcela se odpoutal od lidí a hloupě plnil pokyny Moskvy.

Stejně jako jeho pán v Kremlu stále více upadá do šílenství, podporovaného megalomanstvím. A to se projevuje jak v akcích, tak v prohlášeních běloruského „Duce“.

Lukašenko dal další část takových odpadků na tiskové konferenci 9. srpna a odpověděl na novinářský dotaz ohledně možnosti odvetných sankcí vůči Ukrajině: „Nechystáme z naší strany uvalit na Kyjev žádné sankce. Udělali bychom to do 24 hodin společně s vaším nemilovaným prezidentem Putinem, “řekla Lukašenka.

Takže ani více, ani méně – převládá velikost a sebeúcta.

Tisková konference běloruského diktátora byla obecně jakousi fúzí patosu, arogance a propagace dalších příběhů Kremlu, které se však pro Lukašenka již staly jeho vlastními.

Ale to, co řekl samozvaný „prezident“ Běloruské republiky, nejsou jen slova diktátora „přežívajícího“ z mysli, je to signál, že tento okrajový se nezastaví před ničím, a ještě více ve spojení s jeho komplic Putin.

Samozřejmě mluvit o vlivu Minsku na Kyjev, tím spíše v duchu „kleknout si na kolena“, je prostě hloupost. Vztahy mezi Ukrajinou a Běloruskem mají samozřejmě svou vlastní historii a Lukašenko má do čeho Zelenského „píchnout“. To však nemá žádný monumentální význam a vše, co může samozvaná „hlava“ Běloruska udělat, je diskreditovat Ukrajinu, drobnou, ošklivou mrzutost.

Ale toto téma, inspirované a podporované Kremlem, se skutečně stává nebezpečným, a to nejen pro Ukrajinu, ale pro celou Evropu.

Výmluvným potvrzením této skutečnosti je skutečnost, že hlavní hrozbou je Kyjev, který Lukašenko prohlásil za „novou hrozbu pro Bělorusko“ a soudě podle rétoriky a jednání Minsku.

  Biden - Putin. Trik staromilce světové politiky nebo demence postaršího demokrata

Je jasné, že tyto pojmy jsou začleněny do povědomí Lukašenka (a jeho prostřednictvím všem Bělorusům) ze strany Moskvy, ale to nesnižuje jejich nebezpečí, ale dokonce naopak.

Ukrajinu, které se v roce 2014 podařilo svrhnout svého diktátora a postupně získává na síle a vstupuje do rodiny civilizovaných národů, považuje Putin za hlavní hrozbu svého režimu. Lukašenka to cítila také a třásla se možným populárním hněvem.

A v tomto ohledu mohou být akce „prezidenta“ Běloruské republiky nepředvídatelné – od informačního útoku po skutečnou vojenskou agresi. Lukašenka se neodváží provést invazi na vlastní pěst (prostě na to nebude mít dostatek prostředků), ale s pomocí „přítele“ z Kremlu je to docela možné.

A soudě podle vývoje událostí jej k tomu velmi pilně tlačí (stačí to připomenout společná bělorusko-ruská cvičení „Západ-2021“).

A z tohoto pohledu musí být Evropa velmi opatrná. Protože lidé jako běloruský diktátor jsou často využíváni Moskvou k prosazování svých plánů – něco, co ze zřejmých důvodů nemůže Kreml nahlas vyslovovat – je podporováno marginály, jako je Lukašenka.

To znamená, že prohlásit Ukrajinu za nepřítele Běloruska je celosvětový problém. Toto je poselství pro Evropu jako celek. Bělorusko (a ve skutečnosti téměř dokončený sjednocený unijní stát Ruské federace a Běloruské republiky) ukázalo svůj záměr vůči celé civilizované Evropě, jejíž mír a demokracii nyní chrání ukrajinští vojáci. Ukrajina je základnou evropských hodnot.

Lukašenko prohlásil, že spolu se svým přítelem Putinem „může srazit Ukrajinu na kolena“, přeceňuje příliš mnoho svých a Putinových schopností. Po staletí Muscovy drtil Ukrajinu, ale nikdy nedostala to, co chtěla.

Mezitím je na kolenou jen „poslední diktátor Evropy“, který zradil svůj lid a ještě několik let, měsíců nebo dnů prosil Putina, aby byl „vůdcem“ Běloruska. I když už dávno není vůdcem a dokonce i Putin, před nímž Lukašenko všemožně flirtuje a otrocky se plazí, ukazuje pohrdání někdejším prezidentem Běloruské republiky.

  Konec Zemanovy éry. Česká republika vstupuje do nové reality.

To vše činí situaci na východní hranici Evropské unie nepředvídatelnou, což znamená, že civilizovaný svět musí být na tyto procesy obzvláště pozorný a adekvátně reagovat na činy diktátorů, kteří nemají rozum, kteří ve svém šílenství , jsou připraveni jít do jakékoli délky, překračovat všechny představitelné a nepředstavitelné hranice.

Navíc už toho hodně překročili.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com