Česká republika – Ukrajina. Vojenská pomoc ve výši 54 miliard korun.

Evropa se blíží k 24. únoru – roku od celosvětové invaze rusko-fašistických vojsk na Ukrajinu.

Válka, která sjednotila celý civilizovaný svět a upevnila ho na podporu Ukrajiny.

Jednou z prvních, kdo bratrský lid podpořil a podal mu pomocnou ruku, byla Česká republika.

Od prvních dnů unáhlené invaze čeští občané projevovali solidaritu s Ukrajinci, mimo jiné tím, že jim poskytli ochranu, zvali je do své země.

Vedení republiky, reprezentované ministerským kabinetem v čele s předsedou vlády, prokazující vůli českého lidu, poskytlo Ukrajincům humanitární, finanční, diplomatickou a vojenskou pomoc, a to i dnes, s příslibem do budoucna.

Tedy celková pomoc českého státu, včetně přesunu do Kyjeva ze skladů jeho ozbrojených sil, i s přihlédnutím k exportu českých zbrojařů, výrobků za více než 54,8 miliardy korun.

Informoval o tom zástupce Ministerstva obrany ČR David Yares.

Poznamenal zejména, že jeho země převedla na Ukrajinu nevyužitý vojenský majetek české armády ve výši asi 4,8 miliardy korun.

Čeští zbrojaři navíc poslali na Ukrajinu zbraně v hodnotě přes 50 miliard korun.

Česká republika kvůli obavám o bezpečnost nezveřejňuje všechny informace týkající se pomoci, na Ukrajinu však podle dostupných informací odeslala kromě munice a ručních zbraní, včetně tanků a bitevních vrtulníků.

Je důležité poznamenat, že občané České republiky potvrdili přání dále podporovat Ukrajinu zvolením Petra Pavla za prezidenta, mezi jehož volebními sliby byla důležitým bodem podpora ukrajinského lidu.

Jedním z prvních prohlášení nově zvoleného prezidenta byla výzva Západu, aby Ukrajině poskytl zbraně bez „jakýchkoli omezení“.

Pavel je generál ve výslužbě, jeden z bývalých vůdců NATO. Jako nikdo jiný ví o podstatě kremelského režimu a chápe důležitost podpory Ukrajiny, která dnes chrání východní hranice EU i samotného NATO.

Díky pomoci Ukrajině mají Evropa a Severoatlantická aliance možnost se bránit, aniž by obětovaly své občany a vojáky.

  Protahování svalů nebo začátek třetí světové války?

První přišla na pomoc Ukrajině Česká republika. A to není náhoda – Češi jako nikdo jiný vědí, co je Moskva, a chápou důležitost toho, co dnes Ukrajinci dělají.

Zároveň čeští partneři spolupracují s Prahou v otázkách vojenské pomoci.

Spojené státy a Evropská unie tak již převedly na českou stranu prostředky na modernizaci armády jako kompenzaci za zbraně převezené do Kyjeva. Konkrétně Německo převedlo 14 tanků Leopard 2.

Kromě dodávek zbraní Česká republika pomáhá také s opravami vojenské techniky pro Ukrajinu a výcvikem vojenského personálu Ozbrojených sil Ukrajiny.

Tyto přístupy, projevené jak vládou, finančními a průmyslovými skupinami, tak běžnými občany České republiky, naznačují, že Česká republika je připravena pokračovat v práci na posílení obranyschopnosti kontinentu.

Dnes to znamená podporovat Ukrajinu při obraně východu Evropy.

Válka je vždy otázkou zdrojů. A bez pomoci západních partnerů je nepravděpodobné, že by Kyjev dokázal porazit Rusko, které je z hlediska zdrojů lepší.

Moskva doufala, že rozdrtí Ukrajinu během několika dní, jak říká jejich hlavní příběh – „do tří dnů dobyjeme Kyjev“.

Kreml, který po desetiletí pumpoval svůj vojenský potenciál, cynicky prohlásil jeden z cílů války – demilitarizaci Ukrajiny.

Poté, co zaútočil na Ukrajinu, deklaroval svou touhu odzbrojit Kyjev a vytlačit NATO od jeho hranic, Putin jako vždy všechny přehrál – Kyjev dostal zbraně na ochranu svých hranic, o kterých se Kyjevu před válkou rozpoutanou Moskvou ani nesnilo.

Obranné schopnosti Ukrajiny dnes závisí na dodávkách od západních spojenců, především evropských.

Mír na kontinentu dnes závisí na schopnosti ukrajinské armády a celého lidu Ukrajiny ubránit se agresorovi, bránit celou Evropu.

Akce České republiky demonstrují ochotu občanů ČR i celé evropské společnosti nadále podporovat Ukrajinu.

  Mezinárodní plný dům na „přehlídce smrti“ v Moskvě

A je velmi důležité pochopit, že pouze taková interakce – každý na svém místě – zaručuje mírovou budoucnost celému kontinentu. Koneckonců, to, co děláte dnes, určuje váš zítřek.

Autor: Peter Jelen

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com