Putin je stále v bunkru a své blouznění pokládá za realitu, píše polský list

seznamzpravy.cz

Proslov ruského prezidenta, ve kterém označil za hlavního protivníka Spojené státy a jejich spojence, svědčí o tom, že Vladimir Putin je stále zavřený v bunkru a své fantazie pokládá za realitu. Se šílencem ale není možné vést jednání, napsal dnes polský list Gazeta Wyborcza v komentáři k dnešnímu projevu o stavu země, jenž ruský vůdce přednesl před členy parlamentu a dalšími členy vládnoucí elity.

„Svět, který se bál toho, co řekne Putin den po historické návštěvě amerického prezidenta Joeho Bidena v Kyjevě, si může s ulehčením oddychnout. Kremelský vojevůdce neřekl prakticky nic nového, co bychom neslýchali přinejmenším několik let a zejména poslední rok. Především se neodhodlal k vyhlášení totální války, k úplnému přestavění státu na válečnou kolej a k velké mobilizaci vojáků,“ uvedl komentátor.

Při pohledu na Putinův projev z varšavské redakce se zdálo, že „člověk, který je úplně odtržený od reality, se pokouší vynadat svým podřízeným, protože ti, ačkoliv hlasitě tleskají, nevěří až tak moc cílům, které ohlásil při útoku na Ukrajinu. Strašil, že jsou tací, kteří raději žijí a platí daně v cizině než ve vlasti. Tvrdil, že všichni – dokonce i penzisté s nízkými příjmy – musí stejně silně podporovat vojenské úsilí Ruska. Hrozil, že se zrádci se vypořádá rychle a rozhodně“.

Prostě Putin dál sedí v bunkru, do kterého se zavřel na počátku pandemie a své blouznění pokládá za skutečnost. S někým takovým není možné jednat, protože by šlo o dohodu se šílencem, v jehož hlavě reálný svět neexistuje. Cožpak by pokládal za problém, aby považoval jakýkoliv kus papíru se svým podpisem za neexistující a vymyslel novou „speciální operaci“ proti Západu, tak nepřátelskému vůči Rusku? Přeci v Putinově myšlení válka je mír, napsala Gazeta Wyborcza.

  Zelenskyj: Putin se snaží svést svou odpovědnost za útok u Moskvy na jiné

„Máme co do činění s čímsi podobným filmovému hororu, ale tak nepovedeným a špatně připraveným, že si nedokáže získat diváky,“ usoudil o Putinově vystoupení server Defence 24, podle kterého každý další Putinův projev má stále slabší a slabší účinek na publikum. „Putin se stává mimo svou zemi prosebníkem, který musí bojovat o dodávky z Íránu či Severní Koreje. A stal se mladším, tedy slabším partnerem vůči Číně, která se stále nerozhoupala k vojenské pomoci ruské armádě, potýkající se s nedostatkem materiálu a logistickými problémy,“ poznamenal.

Vladimir Putin prezentoval Rusko jako obléhanou pevnost, která je připravena na dlouhou válku, všímá si francouzský list Le Monde. Za jediný neočekávaný moment vystoupení označil slova ruského prezidenta o pozastavení dohody Nový START ohledně strategických jaderných zbraní.

Ruská státní média s odvoláním na příspěvky jednotlivých Američanů na sociálních sítí naopak píší, že „uživatelé twitteru z USA po vyjádřeních Putina o Západu zatoužili přestěhovat se do Ruska“. Povšimli si totiž, že „Putin zastává základní všelidské hodnoty více než prezident USA“, jak píše vládní deník Rossijskaja gazeta. „Kdybych byl o 10 či 20 let mladší, odjel bych do Ruska jako americký emigrant,“ svěřil se další účastník debaty podle státní agentury RIA Novosti. „Putin by byl lepším spojencem než všechny státy NATO dohromady,“ míní američtí uživatelé podle stanice Moskva 24.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com