Rusko v noci na Ukrajině provedlo vzdušný útok, v Pavlohradu jsou zranění

Ukrajinská protivzdušná obrana v noci sestřelila 15 z 18 ruských raket vyslaných na ukrajinské území. S odkazem na ukrajinskou armádu o tom informovala agentura Reuters. Uvedla také, že ruská invazní armáda v posledních dnech zintenzivnila vzdušné údery na sousední zemi. Útok na město Pavlohrad v Dněpropetrovské oblasti si vyžádal 34 zraněných včetně pěti dětí, uvedl oblastní šéf Serhij Lysak. Ukrajinské protiútoky vytlačily Rusy z některých pozic v Bachmutu, uvedl velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandr Syrskyj.

„Kolem 02:30 (01:30 SELČ) zaútočili ruští okupanti na Ukrajinu ze strategických bombardérů,“ uvedl na platformě Telegram velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj. Dodal, že ukrajinská protivzdušná obrana 15 z 18 střel zničila. Podle kyjevských úřadů byly sestřeleny všechny střely, které mířily na hlavní město.

Ruská armáda zaútočila rovněž na další ukrajinské regiony, média v neděli pozdě večer informovala o výbuších v Dněpropetrovské oblasti. Tamní město Pavlohrad bylo v noci zasaženo dvakrát, poškozen byl mimo jiné průmyslový podnik, dvě desítky bytových domů a také přes 20 soukromých budov, řekl místní činitel Mykola Lukašuk.

„Dvě ženy ve věku 45 a 55 let jsou na jednotce intenzivní péče,“ napsal později Lysak na telegramu, když informoval o zvýšeném počtu zraněných. Dřívější informace hovořily o 25 zraněných.

Podle serveru The Guardian ruské střely v Pavlohradě zasáhly také sklad munice v železničním depu, a to ve zjevné snaze zpomalit přípravy Kyjeva na jeho všeobecně očekávanou protiofenzivu. Video na sociálních sítích ukazuje sekundární detonace uprostřed požáru na místě úderu, píše britský web. Rozsah ohně v Pavlohradě podle něj naznačuje, že Rusko možná zasáhlo důležitý sklad zbraní.

O zásahu vojenských cílů v Pavlohradě v neděli večer hovořil rovněž zástupce Ruskem dosazených úřadů v okupované Záporožské oblasti Vladimir Rogov (v ukrajinském přepisu Volodymyr Rohov).

  Merkelová: Rozhodnutí o vládní pomoci Lufthanse padne brzy

Při pátečních ruských vzdušných úderech zahynulo podle ukrajinských úřadů 25 civilistů včetně dětí, nejvíce ve městě Umaň, kde střela zasáhla obytný dům. Moskva tehdy tvrdila, že útočila na ukrajinské záložní jednotky a vojenské dodávky. V neděli naopak gubernátor ruské Brjanské oblasti informoval o čtyřech zabitých civilistech v důsledku ukrajinského ostřelování. Ukrajina se téměř nikdy veřejně nehlásí ke zodpovědnosti za útoky v Rusku nebo na ukrajinském území, které okupují Rusové.

Ukrajinské protiútoky vytlačily ruské síly z některých okupovaných pozic v Bachmutu v Doněcké oblasti, uvedl velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandr Syrskyj. Situace ve městě, které se invazní síly snaží dobýt už řadu měsíců, ale podle něj zůstává složitá. Ukrajinský generální štáb ve své dnešní ranní situační zprávě informoval o odražení 36 ruských útoků u Bachmutu, Marjinky a Avdijivky na Donbase.

V Bachmutu podle Syrského pokračují intenzivní boje. „Nepřítel vedl četné útoky a snažil se prolomit obranu našich pozic v několika směrech,“ uvedl Syrskyj podle telegramového účtu armádního mediálního střediska s poznámkou, že Rusové v této snaze neuspěli. Rusko posílá do útoku nové jednotky, ale navzdory jeho značným ztrátám se mu nedaří město ovládnout, sdělil ukrajinský velitel.

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov v neděli podle agentury TASS prohlásil, že jednotky jeho země během dne získaly kontrolu nad čtyřmi bloky na západě Bachmutu. Rusko už dříve oznámilo, že ovládá většinu tohoto východoukrajinského města. Invazní síly v Bachmutu zaznamenávají postupně zisky, ale podle ukrajinské armády je stále možné dodávat obráncům jídlo, munici a léky, uvedla dnes agentura Reuters.

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová v neděli večer podle serveru Ukrajinska pravda uvedla, že ruským vojákům se za uplynulý týden podařilo v některých oblastech dosáhnout „nevýznamných“ územních zisků, ale ukrajinské obranné síly znovu získaly své pozice. U Lymanu nepřátelské síly snižují aktivitu, jelikož jsou díky aktivní obraně ukrajinských jednotek neúspěšné, sdělila Maljarová. Nejtěžší boje jsou podle ní u Bachmutu a Marjinky.

  Rusko pokračuje ve stahování sil k ukrajinským hranicím, uvedl Kyjev

Mluvčí ukrajinského jižního velitelství Natalija Humenjuková se v neděli vyjádřila k obrovskému požáru, který v sobotu zachvátil velký zásobník paliva v přístavu Sevastopol na Ruskem anektovaném ukrajinském poloostrově Krym. Podkopání logistiky nepřítele je příprava na ukrajinskou protiofenzivu, která se všeobecně očekává, uvedla podle webu Ukrajinska pravda Humenjuková.

Kyjev se k zodpovědnosti za požár přímo nepřihlásil, ale podle ukrajinské vojenské rozvědky oheň zničil přes deset nádrží s ropnými produkty o kapacitě asi 40.000 tun, které byly určené pro ruskou Černomořskou flotilu, jež má v přístavu základnu. Ruské úřady hovořily o menších škodách. Podle tamního proruského činitele Michaila Razvožajeva požár způsobil útok bezpilotního letounu.

Informace znepřátelených stran v podmínkách války je obtížné ověřit z nezávislých zdrojů.

Sevastopol se nachází na ukrajinském poloostrově Krym, který Rusko v rozporu s mezinárodním právem anektovalo v roce 2014. Od loňského února, kdy Moskva vyslala na Ukrajinu invazní vojska, je opakovaně terčem vzdušných útoků, napsala už dříve agentura Reuters. Ruští představitelé z úderů viní Ukrajinu, Kyjev se k podobným útokům obvykle oficiálně nehlásí.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com