Ruský útok na Kramatorsk si vyžádal osm mrtvých a 56 zraněných

Úterní ruský útok na východoukrajinský Kramatorsk si vyžádal osm mrtvých, včetně tří dětí, a 56 zraněných. Novou bilanci dnes zveřejnila agentura Ukrinform. Ruské střely ve městě v úterý večer zasáhly pizzerii plnou lidí.

Z budovy podle Reuters zbyla jen pokroucená spleť kovových nosníků. „Běžela jsem sem hned po výbuchu, protože jsem si tu pronajala kavárnu. (…) Všechno je tam rozmetané na kusy,“ řekla čtyřiašedesátiletá Valentyna. „Nezůstalo tu žádné sklo, okna ani dveře. Je tu jen zkáza, strach a hrůza. Tohle je 21. století,“ dodala.

Restaurace Ria byla podle agentury AFP oblíbená u tisku i u armády. Před zničenou restaurací, ve které i několik hodin po zásahu stále hořelo, se kromě záchranářů, policie a starosty města shromáždil i dav civilistů. Dvaatřicetiletý kuchař Ruslan AFP potvrdil tvrzení úřadů, že v době úderu bylo v pizzerii „poměrně dost lidí“. Při úderu ho zasypaly sutiny, ale podle svých slov „měl štěstí“ a dostal se ven.

Natalija, žena stojící před restaurací, řekla, že její 23letý nevlastní bratr Nikita je stále uvnitř. „Nemohli ho dostat ven (z trosek), byl zasypaný. Spadla na něj střecha,“ uvedla s pláčem.

Kramatorsk leží na severu Doněcké oblasti, nedaleko měst Slavjansk či Lyman a zhruba 30 kilometrů od frontové linie u Bachmutu, který je už dlouhé měsíce místem aktivního boje ruské a ukrajinské armády. Loni na začátku dubna, krátce po začátku ruské invaze na Ukrajinu, zasáhly ruské rakety vlakové nádraží v Kramatorsku, využívané civilisty k evakuaci do bezpečnějších oblastí. Zemřelo několik desítek lidí.

  Kyjev terčem ruského útoku, nejsou hlášena zranění

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com