Poslanci pozastavili debatu o obranné smlouvě s USA, pokračovat budou ve středu odpoledne

Sněmovna přerušila krátce po půlnoci na návrh vládní koalice úvodní debatu o česko-americké smlouvě o obranné spolupráci. Dohoda čelí kritice opozičního hnutí SPD. Poslanci hnutí se snažili její projednávání zbrzdit už při schvalování programu nynější schůze, které trvalo skoro osm hodin. Poslanci budou v projednávání smlouvy pokračovat od středečních tří hodin odpoledne.

Odročení navrhl a prosadil předseda poslanců ODS Marek Benda, podle kterého je smlouva natolik důležitá, že by bylo její projednávání i po půlnoci nedůstojné. „Pokládám za férové, aby takto zásadní smlouva byla hlasována za denního světla,“ uvedl.

Koalice přitom nechala už odpoledne odhlasovat v reakci na obstrukce SPD možnost nočního jednání dolní komory, a to i po půlnoci.

Dosavadní debata přímo o dohodě trvala více než dvě hodiny. Zatím v ní vystupovali řečníci s přednostním právem, poslanci se přeli také formou krátkých poznámek. Do řádné diskuse je aktuálně přihlášených osm poslanců.

„V době, kdy se nedaleko hranic České republiky stále odehrává brutální ruská vojenská agrese, je v bezpečnostním zájmu Česka prohloubit obrannou spolupráci s USA,“ řekla v úvodu diskuse ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Znovu zdůraznila, že dohoda nedává americkým ozbrojeným silám právo pobývat na českém území. Pobyt by vždy musela schválit vláda nebo parlament, pak by se právní postavení amerických vojáků řídilo obrannou smlouvou, uvedla ministryně.

Podle SPD je smlouva pro Česko nevýhodná, ANO její přijetí podporuje

Lídr opozičního hnutí SPD Tomio Okamura navrhl zamítnutí smlouvy už v prvním čtení. Obsáhle zdůvodňoval nutnost přednostního projednání návrhu SPD na uzákonění pravidel referenda, jehož předmětem by prý měla smlouva být. SPD má obavy, že smlouva vytváří podmínky pro pobyt amerických vojáků a pro výstavbu budov s charakterem velvyslanectví bez přístupu české strany. Je prý jednostranná a pro ČR nevýhodná. SPD spolu s Trikolorou, Akcí D. O. S. T. a iniciativou Ne základnám svolaly v úterý na pražském Malostranském náměstí demonstraci proti ratifikaci.

  České předsednictví v EU uspořádá akce zaměřené na Východní partnerství

Opoziční hnutí ANO naopak přijetí smlouvy, jejíž obdobu má například Maďarsko nebo Slovensko, podporuje, jak potvrdil ve svém vystoupení předseda hnutí a expremiér Andrej Babiš, jenž smlouvu označil za triviální. „Žádné základny, žádní vojáci tady nebudou,“ řekl. Zástupci hnutí nicméně vytkli vládě, že dostatečně smlouvu nevysvětlila. Podle zástupců koalice odmítavý postoj odpůrců smlouvy žádné argumenty nezmění.

Babiš ve svém skoro hodinovém vystoupení zdůvodňoval zejména svůj návrh, aby se poslanci přednostně zabývali návrhem reformy migračních pravidel Evropské unie, jak se na něm dohodli ministři vnitra členských států. Přednostní projednání navrhovaných změn v migračních pravidlech chtěl vedle Babiše také předseda poslanců SPD Radim Fiala.

Postoj ANO k česko-americké smlouvě ocenil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), dokument je podle něho v zahraničněpolitickém i bezpečnostním zájmu Česka. „Česko je při budování své bezpečnosti naprosto závislé na spojencích. Proto jsme v EU, proto jsme v NATO,“ řekl ministr.

Co smlouva obnáší

Obrannou smlouvu se Spojenými státy schválila vláda letos v dubnu. V květnu ji ve Washingtonu podepsala ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Zhruba čtyřicetistránkový dokument se zabývá mnoha oblastmi, které mohou souviset s případnou přítomností amerických vojáků v Česku nebo spoluprací amerických a českých ozbrojených sil na českém území.

Ministerstvo obrany zdůraznilo, že konkrétní pobyt amerických vojáků nebo případný vznik americké základny na českém území smlouva neřeší. To by i nadále musely nejprve schválit podle článku 43 ústavy obě komory parlamentu.

Dohoda upravuje řadu dílčích oblastí včetně jurisdikce nad americkými vojáky, odpovědnost za jimi způsobené škody, osvobození od cel a daní, najímání místních pracovníků, podmínky provozování motorových vozidel či logistické podpory. Žádný příslušník amerických ozbrojených sil na území České republiky však nebude beztrestný. Působnost českých soudů se bude vztahovat na americké vojáky zejména v případech, kdy se dopustí trestného činu vůči českému občanovi.

  Česká dívčí skupina Vesna postoupila do finále písňové soutěže Eurovize

Úvodní kolo

Ve sněmovně je nyní dohoda v úvodním kole. Po skončení prvního čtení by ji měly posoudit branný a zahraniční výbor. Teprve následně dolní komora rozhodne, zda souhlas k ratifikaci smlouvy dá.

V Senátu je schvalovací postup odlišný. Smlouvu v něm nejprve posoudí příslušný výbor. Plénum rozhodne o souhlasu horní komory s ratifikací na schůzi, která začne 13. července. Nakonec smlouvu podepisuje prezident.

Zdroj: CT24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com