Černochová: Řehka se snaží veřejnosti vysvětlovat, že iluze věčného míru končí

Náčelník generálního štábu Karel Řehka se snaží veřejnosti vysvětlovat, že iluze věčného míru vinou situace ve světě skončila. Je třeba se připravit na hrozby a říkat veřejnosti pravdu, uvedla dnes v diskusním pořadu televize CNN Prima News Partie Terezie Tománkové ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Podle bývalého ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) není rétorika a forma vystupování Řehky v médiích šťastná a vzbuzuje v občanech obavy.

Platí pravidlo, že jestli si někdo nejvíc nepřeje válku, jsou to vojáci, uvedla ministryně. „Než abychom si nasazovali růžové brýle, je zapotřebí, abychom my politici pojmenovávali věci realisticky,“ řekla Černochová. „Nechceme nikoho strašit, ale je třeba se připravit na hrozby,“ dodala.

Podle Metnara je rétorika vyhrocená a lidé tak mají obavu. „Apelujeme na to, aby to byla uvážená a promyšlená diskuse,“ řekl v pořadu. Nikdo podle něj nezpochybňuje, aby se česká armáda připravovala na všechny možnosti vývoje. Náčelník generálního štábu má řídit přípravy, ale ne každý týden chodit do médií, míní Metnar. Politicky má přípravy komentovat ministryně obrany, nelíbí se mu četnost Řehkových vystoupení v médiích, jejich forma podle něj není šťastná a vzbuzuje v občanech obavy.

Černochová také v pořadu potvrdila, že smlouva na americké letouny F-35 bude uzavřena do konce března, pravděpodobně i dříve. Ministerstvo obrany podle ní hledá vhodný termín a formu vzhledem k onemocnění amerického ministra obrany Lloyda Austina. Nákup 24 letounů F-35A Lightning II schválila vláda na konci loňského září. Smlouva by se mohla podepisovat například na setkání na americké letecké základně Ramstein v Německu nebo na ministeriádě v Bruselu, uvedla.

Celkové náklady mají dosáhnout 150 miliard korun, jde o nejdražší armádní nákup ČR vůbec. Americké bojové letouny nahradí 14 pronajatých stíhaček JAS-39 Gripen a do budoucna i 24 letounů L-159. Celkové náklady na pořízení a provoz stíhaček F-35 do konce jejich životnosti v roce 2069 odhaduje ministerstvo obrany na 322 miliard korun. Metnar dnes nákup opětovně kritizoval, hnutí ANO by podle něj chtělo dál vést debatu a rozhodnutí o nákupu o rok nebo dva posunout. Projekt podle něj zatíží rozpočet na dlouhé roky, přechod na jinou platformu z gripenů na F-35 podle něj není nejideálnější.

  DPP bude v MHD zjišťovat přítomnost nového koronaviru

Česko bude letos podle Černochové také pokračovat v pomoci Ukrajině. Pomoc bude dál pokračovat, ne z vojenského materiálu, tam už není co posílat, uvedla. Bude pokračovat výcvik ukrajinských vojáků včetně pyrotechniků nebo péče o zraněné vojáky a o uprchlíky. Hnutí ANO se bude zaměřovat především na pomoc v humanitární oblasti, uvedl Metnar. Vojenskou pomoc ANO podporovalo a nevede to k žádnému výsledku, řekl. Podle něj je třeba tlačit na diplomatické vyjednávání.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com