Nouzový stav by měl být podle Prymuly vyhlášen od pondělí, spolu s dalšími opatřeními

Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) je nouzový stav nutný kvůli potřebným plošným opatřením ke snížení reprodukčního čísla viru, které je stále 1,2. Uvedl to na tiskové konferenci po jednání s ministrem školství Robertem Plagou (ANO). Ten avizoval další opatření pro střední školy, platit by měla začít od začátku příštího týdne. Nová pravidla se kabinet chystá upřesnit až ve středu. V pondělí v Česku dohromady přibylo 1287 nově nakažených koronavirem. 

Společně s nouzovým stavem by podle Prymuly měla začít platit i další opatření. Jeho vyhlášení ve středu projedná vláda a bude jej obhajovat ve sněmovně. „Vláda má právo ho vyhlásit na 30 dnů, což je doba, během níž by mělo dojít ke zvládnutí druhé vlny,“ uvedl šéf zdravotnického resortu na tiskové konferenci. K uzavření ekonomiky to ale podle ministra nepovede.

Opatření, která budou přijata na dva týdny, chtějí ministři představit ve středu. Podle Prymuly se budou týkat kromě avizovaného školství zejména volnočasových aktivit a shromažďování lidí.

Některé střední školy na dva týdny zavřou

Nová pravidla ve školství se dotknou hlavně středních škol. Ty v regionech s vyšším rizikem nákazy se zřejmě od pondělí po dobu 14 dnů uzavřou. Opatření, která by se jich měla týkat, představí ministerstvo zdravotnictví ve středu.

Mateřské a základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií budou nadále pokračovat v prezenční výuce jako dosud. Pro vysoké školy budou nadále platit současná nařízení hygieniků, kteří jim v regionech s vyšších rizikem nákazy covidem-19 nařídili výuku na dálku. Na úterní tiskové konferenci to uvedl ministr zdravotnictví Prymula (za ANO) společně s ministrem školství Plagou (ANO).

Prymula označil krátkodobé částečné uzavření škol za ekonomicky nejméně zatěžující. „Budeme to vyhlašovat regionálně, tak aby v krajích, kde je v tuto chvíli oranžová, případně červená, ta opatření platila, v těch, kde je situace epidemická lepší, ta opatření ještě aplikována nebudou,“ uvedl. Cílem je snížit šíření nákazy koronavirem a následné udržování situace na takové úrovni, aby se další opatření přijímat nemusela, řekl.

„Opatření se budou týkat v následujících 14 dnech středních škol, ale jak jsem již řekl, podrobnosti a další budou zítra (ve středu) zveřejněny na speciální tiskové konferenci,“ řekl Plaga. Opatření by podle něj měla platit od pondělí. Podobný režim jako střední školy by v příštích dvou týdnech měly mít i vyšší odborné školy. Od ředitelů víceletých gymnázií očekává, že zvládnou upravit výuku pro starší studenty při zachování stávajících rozvrhů pro mladší. „Realizovatelné to určitě je,“ řekl. Školních družin se podle něj omezení týkat nebudou.

  V sobotu přibylo 338 případů covidu, je to nejnižší sobotní nárůst od června

Dodal, že s Prymulou zároveň navrhnou vládě, aby každý z 250 tisíců pedagogických i nepedagogických pracovníků ve školství dostal po deseti respirátorech ze státních hmotných rezerv. Stát by jim tak měl poskytnout celkem 2,5 milionu respirátorů. Už dříve Plaga vládě navrhl, aby zajistila pro učitele z hůře postižených regionů 620 tisíc respirátorů. Vláda návrh zatím neschválila.

Opatření ve středních školách budou podle ministrů doprovázena dalšími, která mají omezit počet lidí, kteří se účastní volnočasových aktivit. Týkat by se to mělo mimo jiné i shromažďování ve velkých obchodních centrech, kde se často scházejí mimo školu i středoškoláci.

Zástupci školských asociací uvedli, že mají pochybnosti o tom, zda by dvoutýdenní uzavření středních škol mohlo zlepšit epidemickou situaci v Česku. Pokud se školy zavřou, není podle nich možné vyloučit, že budou muset učit na dálku i déle. Podle vyjádření předsedy Unie školských asociací CZESHA Jiřího Zajíčka a šéfky Asociace ředitelů gymnázií Renaty Schejbalové střední školy s možností distančního vzdělávání počítaly, ale některé zřejmě v jiné formě. Potíže podle Zajíčka mohou nastat s praktickou výukou, podle Schejbalové s rozvrhy ve víceletých gymnáziích. 

Nakažených přibývá pomaleji

Počet potvrzených případů nemoci covid-19 se v pondělí, kdy byl státní svátek, zvýšil o 1285, podobně jako v neděli. Třetí den za sebou se tak denní nárůst případů drží pod dvěma tisíci. Ve volné dny se ale testuje méně než v pracovní. Celkem bylo v pondělí provedeno 11 115 testů.

V úterý do 18:00 laboratoře odhalily dalších 910 případů. Od 1. března, kdy se v Česku objevily první případy koronaviru, tak bylo zaznamenáno 66 788 nakažených. Aktuálně nemocných je 33 460.

Případů covidu-19 původně přibývalo nejvýrazněji v Praze a okolí. Podle aktuálních údajů byl ale největší růst za posledních sedm dní na Pelhřimovsku, 223 nových případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Následuje Uherskohradišťsko s 219 případy na 100 tisíc obyvatel. V okrese Praha-západ bylo za uplynulý týden případů na 100 tisíc obyvatel 206, v Praze 199 a v okrese Praha-východ přes 193.

  Vláda projedná zajištění vydávání občanek s otisky prstů

Nemoc se ale šíří mezi zdravotníky

Přesto, že číslo nově nakažených se už třetí den drží pod dvěma tisíci, rychle přibývá infikovaných zdravotníků. Aktuálně jich je nakažených covidem-19 podle České lékařské komory už skoro 1700, z toho lékařů téměř čtyři sta, sester sedm set a ostatních pracovníků šest set. Podle zdravotnických odborů je třeba omezit zbytnou péči.

Nemocnice, hygienické stanice a sociální služby by podle odborů měly oslovit bývalé zaměstnance, pomoci mohou i studenti lékařských fakult a zdravotnických škol. Předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková a předseda Lékařského odborového klubu – Svazu českých lékařů Martin Engel vyzvali veřejnost, aby lidé dodržovali rozestupy, myli si ruce a nosili roušky.

Nemocnice by měly podle odborů aktualizovat své pandemické plány, rozdělit provozy na infekční a neinfekční část a omezit stejně jako na jaře plánované neakutní operace, dlouhodobá vyšetření a další zbytnou péči. Odbory také varovaly před využíváním práce poučených laiků, o kterém mluvil i ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Oslovit by se podle něj mohli dobrovolníci Českého červeného kříže.

Kritiku odboráři směřovali také na návrh úhradové vyhlášky, podle níž se budou rozdělovat peníze na zdravotní péči v roce 2021, nepočítá s navýšením odměn pro zdravotníky. Pokud učitelům mají platy růst o devět procent a zaměstnancům v sociálních službách o 10 procent, adekvátní by odborům přišel patnáctiprocentní růst.

„Zdravotníci dostali na jaře obrovské přísliby od pana premiéra,“ řekl Engel. Podle něj pracovali celé jaro naplno a teď se musí potýkat s další vlnou epidemie. Setkat se s ministrem zdravotnictví kvůli platům mají odboráři zítra odpoledne. „Zdravotníci jsou připravení udělat všechno pro to, aby se situace zvládla. Dokonce neprotestují, že v případě kontaktu s nakaženým musí dál zůstat v práci a nenastupují karanténu jako ostatní občané,“ dodala Žitníková.

  Sobotních 74 nakažených je nejméně za tento den v týdnu od 11. července

Na úterní tiskové konferenci ministr Prymula uvedl, že na patnáctiprocentní růst platů zdravotníků v roce 2021 nejsou peníze.

Za jarní měsíce ministerstvo zdravotnictví schválilo na odměny zdravotníků v nemocnicích 11,5 miliardy korun. Původně ministerstvo nařídilo odměnit zaměstnance státních nemocnic, kteří pečovali přímo o nemocné s covidem-19. Odbory požadovaly odměny pro všechny zdravotníky v nemocnicích, po dalších jednáních se jim to podařilo prosadit. Zdravotníci mají dostat až 75 tisíc korun, nezdravotníci 30 tisíc korun.

Nová dávka remdesiviru

Do Česka bylo podle ministra Prymuly dovezeno dalších 960 dávek léku remdesivir, který lékaři používají na těžké formy nemoci covid-19. Dalších 1009 dávek by mělo dorazit do konce týdne. Šéf resortu to uvedl na úterní tiskové konferenci. O dalších dodávkách podle něj vyjednává s výrobcem Evropská unie.

„Remdesivir byl standardním způsobem objednán a v tuto chvíli už dorazila první dodávka, která je ve výši 960 dávek,“ uvedl na brífinku Prymula. Dalších více než tisíc dávek by podle něj mohlo dorazit do konce týdne, možná už ve středu. „Takže tady budeme mít celkem 1969 dávek, což jsou dávky, které jsou v rámci programu, který tady byl, které jsou pro Českou republiku zadarmo,“ dodal šéf resortu.

Další jednání o dodávkách léku od firmy Gilead Sciences vede Evropská unie. „Tady není přímá linka, že by ministerstvo zdravotnictví jednalo s výrobcem,“ vysvětlil Prymula. Firma podle něj dává k dispozici až dva miliony dávek a Česká republika je bude prostřednictvím Unie nakupovat.

O tom, že remdesivir v nemocnicích dochází, informoval Český rozhlas v pondělí na základě informací Sekce nemocničních lékárníků a vedoucího lékaře Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Všeobecné fakultní nemocnice Martina Balíka. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová ale uvedla, že remdesiviru je dost pro všechny pacienty, kteří ho potřebují. Ministerstvo podle Štěpanyové provedlo včas všechny kroky potřebné pro zajištění dalších dodávek léku. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com