Nekula končí jako ministr zemědělství, nahradit ho má Výborný

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) po roce a půl končí ve vládě. Na dnešní tiskové konferenci oznámil, že rezignuje ke konci června. V posledních týdnech necítil podporu vedení lidové strany, řekl. Od začátku letních prázdnin ho má nahradit současný šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný, nominaci předsednictva strany ještě musí potvrdit širší vedení lidovců. Nekula vzbudil rozporuplné reakce nejen odborné veřejnosti kvůli svým postojům ke zdražování potravin nebo úpravou dotací pro zemědělce. Opozice jeho odchod uvítala.

Premiér Petr Fiala (ODS) míní, že Výborný je zkušený politik s morálním kreditem, který by byl pro vládu velkou posilou. Nový ministr musí podle něj intenzivně pracovat na zlevnění potravin, a pomoct tak s dalším snížením inflace. Fiala věří, že v tom Výborný obstojí. O chystané změně v koaličním kabinetu bude ve čtvrtek na pravidelné schůzce jednat s prezidentem Petrem Pavlem, který podle ústavy členy vlády jmenuje na návrh premiéra.

Nekula uvedl, že se ve funkci ministra zemědělství snažil dělat kroky, které zajistí dobrou budoucnost pro českou krajinu, přestože nebyly vždy populární. Řekl také, že v roli ministra od počátku vyvolával kontroverze a nesoustředil se na svoje PR. „Potřeboval jsem cítit silnou podporu z vedení strany, které se mi v posledních měsících nedostávalo,“ vysvětlil důvody své rezignace. Blíže svá slova nevysvětlil.

Nekula vzbudil největší pozornost svým vyjadřováním kolem vysokých cen potravin. Opakovaně například lidí vyzval k nákupům v akcích, často kritizoval obchodní řetězce za růst cen potravin. Nákupy ve slevách podle Nekulových slov přispívají ke snižování cen. Řekl také, že akční ceny jsou ve skutečnosti normální ceny a běžné ceny v obchodech pouze zkreslují situaci na trhu. Po zásahu Fialy musel před měsícem také zrušit chystaný zákaz prodeje produktů obsahujících látku CBD z konopí.

  Arenbergerův byznys prověřuje etická komise univerzity

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka míní, že Výborný má jako bývalý předseda strany a nynější šéf poslaneckého klubu respekt u politických kolegů. Má tedy dobré předpoklady, aby mohl ministerskou funkci zastávat do konce volebního období. Výborný ve Sněmovně působí v ústavně-právním a organizačním výboru a je místopředsedou výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, působí i ve stálé komisi pro ústavu. Jurečka uvedl, že užší vedení KDU-ČSL se rozhodlo pro osobnost s velkou politickou zkušeností a silným mandátem. Připustil, že Výborný se dosud věnoval hlavně školství, volebním zákonům či problematice oddlužení, podle něj ale prokázal, že je schopen řešit velké výzvy.

Případný nástupce Výborného v roli šéfa poslaneckého klubu KDU-ČSL musí podle Jurečky vzejít z debaty poslanců. Nechtěl zmiňovat žádná jména, konkrétní ohledně svého nástupce v čele lidovecké frakce nebyl ani Výborný. Podle některých médií by mohl klub řídit místo Výborného Tom Philipp.

V roli ministra měl Nekula kvůli cenám potravin časté spory s prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomášem Prouzou, podle něhož se měl končící ministr víc zasadit o podporu volného trhu, snížení byrokracie nebo změny v systému udělování dotací. Výraznější pokrok podle něj Nekula neudělal ani směrem k modernizaci produkce potravin. Od Výborného si slibuje, že bude v prosazování vládních závazků důslednější a zlepší kvalitu a dostupnost českých potravin.

Nekula byl ve skutečnosti lepší šéf resortu, než byl jeho mediální obraz, řekl ČTK agrární analytik Petr Havel. Nekulovi se podle něj podařilo ustát kritiku kvůli změnám v dotacích, ale nepomohlo mu jeho úsilí v boji za levnější potraviny. Agrární komora ČR ocenila, že ministr hledal kompromisy nebo obhajoval zemědělský sektor v debatě o zdražování potravin. Otevření debaty o cenách potravin ocenil i předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha, který naopak negativně hodnotí změny v nastavení dotací. Asociace soukromého zemědělství ČR ocenila Nekulův přístup k menším zemědělcům. Více se měl podle ní zaměřit na úpravu dotačního systému nebo mysliveckého zákona.

  Ve čtvrtek přibylo v ČR 197 nakažených, reprodukční číslo kleslo

Podle předsedy poslaneckého klubu opoziční SPD Radima Fialy neřešil Nekula problémy zemědělství. „Zdeněk Nekula je čistá nula,“ řekl dnes novinářům. „Je to ministr, který nemluvil ve Sněmovně, neargumentoval, nic nedělal, neřešil žádné problémy v zemědělství, takže jako by tam nebyl. Ten člověk prostě nefungoval,“ míní. Předseda sněmovního zemědělského výboru Michal Kučera (TOP 09) i místopředseda výboru Jaroslav Faltýnek z opozičního hnutí ANO čekají od nového ministra lepší komunikaci.

Změna v čele ministerstva zemědělství bude sedmá v nynější Fialově koaliční vládě, která funguje zhruba rok a půl. Od vzniku České republiky řídilo tento resort 14 ministrů, Výborný bude patnáctý. Nekula bude druhým lidoveckým členem kabinetu, který funkci opouští. Loni ze zdravotních důvodů rezignovala ministryně životního prostředí Anna Hubáčková. Z původních tří ministrů za KDU-ČSL tedy ve funkci zůstává jen Jurečka, který je vicepremiérem a ministrem práce a sociálních věcí.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com