Čína uzavřela strategické partnerství s Palestinskou autonomií

Čína dnes uzavřela strategické partnerství s Palestinskou autonomií. Stalo se tak během návštěvy jejího předsedy Mahmúda Abbáse. Podle agentury AP tento krok Pekingu dokládá, že si Čína chce zajistit ekonomický a politický vliv na Blízkém východě a že i v tomto ohledu soupeří se Spojenými státy. Čína usiluje o energetické zdroje a přístup na trhy, kam by mohla exportovat své vojenské a civilní zboží. Zároveň hodlá podle AP propagovat svůj styl autoritářského vládnutí společně s Ruskem, a to jako protiváhu k modelu západních demokracií.

„Jsme dobří přátelé a partneři,“ řekl předsedovi palestinské samosprávy čínský prezident Si Ťin-pching. Doplnil, že Peking vždy podporoval palestinskou věc a „obnovení národních práv“ Palestinců. „Čína je ochotna posílit koordinaci a spolupráci s palestinskou stranou, aby co nejdříve podpořila komplexní, spravedlivé a trvalé řešení palestinské otázky,“ řekl Si. Abbáse v Pekingu po příletu přivítala čestná stráž.

Peking s Palestinskou autonomii diplomatické vztahy udržuje dlouhodobě a jmenoval zvláštního vyslance, jehož úkolem bude jednat s palestinskými a izraelskými představiteli. Čínské zkušenosti v tomto regionu jsou nicméně omezeny zejména na výstavbu, výrobu a další ekonomické projekty.

Strategické partnerství s Palestinci čínský prezident označil za „důležitý milník v historii vzájemných vztahů“. Ekonomické podrobnosti o dohodě nicméně podle AP zveřejněny nebyly.

Abbás uvedl, že jeho vláda „se těší na posílení spolupráce s Čínou v rámci této iniciativy“. „Oceňujeme zejména závazek čínské strany financovat řadu rozvojových projektů předložených Palestinou. Přejeme si rychlé vyslání technických delegací k realizaci těchto projektů,“ dodal.

Čína se na tento druh spolupráce spoléhá, aby posílila svou diplomatickou pozici a dala velkým čínským společnostem výhodu při vyjednávání. Zároveň Peking usiluje o úzkou spolupráci s Izraelem, aby rozšířil svou diplomatickou přítomnost a získal přístup ke špičkovým technologiím.

Dříve tento rok Čína uspořádala jednání mezi Íránem a Saúdskou Arábií, jejichž výsledkem bylo obnovení vztahů mezi těmito regionální rivaly. Normalizace vztahů mezi Rijádem a Teheránem představuje pro Čínu diplomatický úspěch.

  EK chce v reakci na protesty zjednodušit předpisy pro zemědělce

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com