Slovensko obviňuje Rusko z prodeje „špatné“ vakcíny Sputnik V

Rusko prodalo Slovensku vakcínu Sputnik V, která se liší od vakcíny schválené autoritativním vědeckým časopisem The Lancet. Uvedl to Slovenský státní ústav pro kontrolu léčiv.

Poznamenali, že vakcína nejsou totožna s drogou, jejíž výsledky byly publikovány v časopise The Lancet a jsou používány v jiných zemích. Slovenská vláda se při rozhodování o nákupu ruské vakcíny opřela o tuto studii.

Slovenské ministerstvo zdravotnictví oslovilo jinou laboratoř, aby vakcínu otestovala, výsledky budou koncem tohoto týdne.

Odborníci ústavu zatím nemohou doporučit použití Sputnik V, ale také si povšimnou, že nemohou vyhodnotit vakcínu tak komplexně jako Evropská agentura pro léčivé přípravky.

Podle nich byla vakcína testována na sterilitu, pyrogenicitu, pH, průhlednost, barvu, abnormální toxicitu, specifickou aktivitu, nepřítomnost viditelných mechanických nečistot, stanovení koncentrace a vzhledu proteinu. Pouze na základě těchto testů však nelze učinit závěr o efektivitě a bezpečnosti pro lidi.

Slovenský institut také neobdržel všechny výrobní nebo bezpečnostní dokumenty potřebné k vyhodnocení.

Bylo plánováno, že 6. dubna Státní ústav pro kontrolu léčiv rozhodne o možnosti užívání ruské vakcíny Sputnik V, která není registrována v EU.

Připomínáme, že nákup ruské vakcíny „Sputnik V“ způsobil vládní krizi na Slovensku a rezignaci předsedy vlády Igora Matoviče a ministra zdravotnictví Marka Krajciho.

Sestavením nové vlády byl pověřen ministr financí Eduard Heger – ze stejné strany jako bývalý předseda vlády. Všechny čtyři strany vládnoucí koalice souhlasily s účastí v nové vládě v čele s Hegerem. To znamená, že si Matovič ve skutečnosti vyměnil pozice s Hegerem, protože nastoupí na pozici ministra financí.

Autor: Adam Vojta

  Zeman chce zveřejnit další výhrady vůči Koudelkovi, mají se týkat odposlechů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com