TOP 09 povede dál Pekarová Adamová, zápletku přinesl výběr místopředsedů

Tandem předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové a vicepremiéra Vlastimila Válka povede po dnešním sněmu do zbývajících dvou let volebního období a příštích sněmovních voleb vládní TOP 09. Nečekanou zápletku přinesla na pražském sněmu strany volba řadových místopředsedů, při které utrpěl porážku předseda poslaneckého klubu Jan Jakob. Na sněmu zaznívala podpora koalice Spolu, kterou TOP 09 tvoří s ODS a lidovci. Pro její pokračování se vyslovili jako hosté i lídři obou partnerů TOP 09.

Pekarová Adamová vede TOP 09 od roku 2019, funkci předsedkyně dnes podruhé obhájila ziskem 142 hlasů ze 177. Obdržela tak zhruba 80 procent hlasů a pohoršila si proti poslednímu sněmu, kde stejně jako dnes byla bez protikandidáta a dostala 163 ze 176 hlasů. Za hlavní úkol považuje lépe vysvětlovat, že bolestivé kroky vlády brání ještě větším bolestem v budoucnu.

Pozice prvního a řadového místopředsedy si vyměnili senátor Tomáš Czernin a ministr zdravotnictví Válek. Czernin už nechtěl pokračovat jako první zástupce Pekarové Adamové kvůli vytížení v Senátu a svém regionu. Válek při hlasování získal největší podporu, bylo pro něj více než 94 procent delegátů, získal 167 hlasů ze 177.

Czernin následně uspěl v prvním kole hlasování o čtveřici řadových místopředsedů, stejně jako dosavadní místopředseda a poslanec Michal Kučera. Sestavu doplnil nově také poslanec Matěj Ondřej Havel. Naopak Jakob nezískal dost hlasů ani ve třech kolech, kterých se spolu s ním účastnil bývalý šéf TOP 09 a nynější europoslanec Jiří Pospíšil. Do opakované volby odmítl Jakob vstoupit, hned v prvním kole pak uspěla poslankyně Martina Ochodnická.

Podle Pekarové Adamové dění při volbě místopředsedů ukázalo, že TOP 09 je demokratická strana a sněm není předem nalinkovaný. Je ráda, že nakonec uspěla Ochodnická, kterou ke kandidatuře sama přemlouvala. „Chápu její obavu, že časově zvládat tento post, když je poslankyní, ve výborech a maminkou, není snadné,“ připustila.

  V Mostě hořela skladovací hala, jeden člověk se nadýchal kouře

Pro Jakoba bylo možná u delegátů nevýhodou, že jako šéf klubu je automaticky členem širšího vedení, míní Pekarová Adamová. „S jeho prací jsem nesmírně spokojená. Jsem ráda, že vede náš klub. Vede ho kvalitně a mezi ostatními předsedy má dobrou pozici. Věřím, že v tom bude pokračovat, moji důvěru má i nadále,“ řekla.

Staronové předsedkyni gratulovali ke zvolení šéfové dalších stran Spolu, kteří předtím na sněmu vystoupili s projevy jako hosté. Předseda ODS Petr Fiala v proslovu varoval před hádkami v koalici Spolu, což by podle něj byla cesta, jak odevzdat moc extremistům. Za nutnost označil vítězství ve volbách do Evropského parlamentu i příštích volbách do Sněmovny, jinak hrozí Česku „návrat do temných časů“. Šéf lidovců Marian Jurečka vyzval členy TOP 09, aby na veřejnosti pomáhali s obhajobou kroků vlády. Spolupráci ve Spolu rovněž chválil.

Předseda stínové vlády opozičního hnutí ANO Karel Havlíček nepovažuje zvolení Pekarové Adamové a Válka za překvapení. „Spíše jsem čekal, jestli v jejich projevech bude alespoň špetka sebereflexe, důvodů k tomu mají více než dost. Nejenže lidé nedůvěřují vládě, ale ztrácí důvěru i ve stát jako takový. Ale nic takového jsem nezaznamenal. Ani to mě ale nepřekvapuje,“ napsal Havlíček ČTK.

Šéf opozičního hnutí SPD Tomio Okamura označil výsledky sněmu TOP 09 za dobrou zprávu v záplavě hrůzy, kterou Česko zaplavuje vládní pětikoalice. „Vybrat do vedení vládní strany nejneoblíbenější političku a ministra zdravotnictví, který dlouhodobě nezvládá zajistit lidem základní léky, znamená, že TOP 09 vzdala myšlenku na překročení hranice pro vstup do Sněmovny,“ uvedl Okamura.

Politolog Josef Mlejnek ČTK napsal, že v kandidatuře bez soupeře byla mírně nižší podpora jedinou možností delegátů, jak dát Pekarové Adamové najevo, že jejich podpora je podmíněná. „A že ona sama i vláda mají co zlepšovat. Masivní podpoře pro místopředsedu Válka se trochu divím, poněvadž právě on ilustrativně představuje jeden z hlavních důvodů nespokojenosti občanů s vládou,“ uvedl. Připomněl potíže s dodávkami antibiotik. „V lékárnách nebyl penicilin či jiné léky a lidé jsou přesvědčeni, že dostupnost základních léků má vláda prostě bez problémů zajistit,“ dodal.

  Po tropech se v Česku ochladí, pršet bude hlavně v tomto týdnu

Po nejsledovanějších volbách nejužšího vedení vybrala TOP 09 v odpolední části sněmu také zbytek členů předsednictva, výkonný výbor, celostátní revizní komisi či smírčí výbor. Hlasovala rovněž o změnách stanov. Pekarová Adamová v závěrečném slově ocenila delegáty za výběr staronového týmu, ve které jsou i svěží nové tváře. „Budeme pracovat tak, jak jsme zvyklí,“ uvedla.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com