Úspory a penzijní reforma jsou letošní prioritou, řekl Fiala

Premiér Petr Fiala (ODS) označil za letošní vládní priority schválení úsporného balíčku a důchodové reformy. Opatření proti deficitnímu hospodaření začne sněmovna projednávat příští týden. Úpravu penzijního systému pak chce ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) předložit na podzim. Kabinet má ale letos na programu řadu dalších návrhů – šéf resortu vnitra Vít Rakušan (STAN) se například chystá předložit změnu krizové legislativy. Reaguje i na zkušenosti s covidem.

„Práce je velmi daleko, probíhají nejrůznější vnitroresortní připomínková řízení, oslovování našich partnerů v regionech. Moderní krizová legislativa, která nám pomůže čelit i novým typům krizí, doprovázená i nelegislativními opatřeními určenými třeba pro starosty, jako návody, jak se v krizové situaci chovat,“ nastínil plány na změnu krizové legislativy Rakušan.

Zavedení nových pravidel pro krizové situace slibuje na letošní rok i programové prohlášení vlády – stejně jako důchodovou reformu. Počítá například s navázáním věku odchodu do penze na průměrnou dobu dožití.

Nejnovější člen vlády, ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), který resort vede od minulého týdne, si jako cíl vytyčil zlepšení komunikace nebo efektivní pomoc zemědělcům. Pracuje už i na změnách mysliveckého a lesního zákona. „V příštích dnech a týdnech se chci potkat i se zástupci nevládních organizací, se kterými chci některé problematické body, které tady dnes vnímám, probrat,“ informoval. Kabinetu pak plánuje návrhy předložit během podzimu.

Ještě předtím ale vládní politiky čeká řada jednání o rozpočtu na příští rok i konsolidačním balíčku. „Chceme v dalších letech zejména ušetřit na výdajích státu a vůbec celkově na provozu státu ušetříme už v tom příštím roce. Pro nás ozdravný balíček a vůbec rozpočet na příští rok jsou to nejdůležitější téma,“ řekla šéfka sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

  Obecná referenda v Česku nebudou. Populismus a střílení od boku, kritizují vládní strany návrhy opozice

Druhou zásadní prioritou je podle předsedy vlády pokračování v boji s inflaci. „Díky našemu tlaku na všechny články dodavatelských řetězců a dalším opatřením se nám podařilo růst cen zastavit. V tom hodláme pokračovat. Naším cílem musí být jednociferná inflace, která bude i nadále klesat,“ uvedl.

Opozice rozpočtovou politiku kritizuje. A spokojená není ani s opatřeními vlády proti inflaci. „Aby se jí alespoň částečně podařilo zkrotit inflaci, aby se jí současně podařilo alespoň naznačit cestu ke snižování rozpočtového schodku. A ne, aby to dělala touto chaotickou formou,“ vytkl místopředseda sněmovny Karel Havlíček (ANO). Kritikou opozice nešetří ani vůči penzijní reformě.

Úprava programového prohlášení

Kromě ní letos vláda počítá i s přípravou eDokladovky, tedy digitalizací osobních průkazů, a to tak, aby ji mohla představit na přelomu roku. TOP 09 jako o prioritě mluví také o korespondenční volbě, kterou by ještě letos chtěla projednat v dolní komoře. Tam naráží na opoziční obstrukce. Záměr zůstal v programovém prohlášení bez časového určení i po jeho aktualizaci.

Programové prohlášení vláda upravila v březnu – s tím, že jde o reakci především na dopady ruské agrese na Ukrajině. S původním dokumentem totiž důvěru získala na začátku loňského ledna, kdy Rusko okupovalo Krym a vedlo proti Ukrajině omezenou válku na Donbase, plnohodnotnou invazi však ještě nezahájilo.

Opozice ale opakovaně kritizuje, že před poslance nepředstoupila znovu s aktuální verzí. „Měli by znovu přijít do sněmovny a požádat o důvěru. Také vláda říkala, že chce být vládou rozpočtové odpovědnosti a že bude vládou rozpočtové odpovědnosti. A podívejme se na deficit státního rozpočtu. To vládní prohlášení se dost změnilo,“ řekl předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala.

Z dokumentu například zmizel záměr snížit za předpokladu udržitelných financí odvody na sociální pojištění na straně zaměstnavatelů. Chybí také cíl udržet stávající valorizační mechanismus důchodů. Ten chce kabinet změnit a růst penzí zpomalit. Argumentuje udržitelností. ANO i SPD ale mají řadu výhrad. Střet s opozicí nad tímto tématem čeká koaliční politiky už příští týden. Příslušná novela je totiž prvním bodem programu mimořádné schůze, na které nechybí ani konsolidační balíček.

  Graubner se stal pražským arcibiskupem, při mši převzal úřad od Duky

Zákon o podpoře bydlení

Sněmovnou už naopak prošlo zjednodušení bodového systému. Projednat alespoň v úvodním kole chce ministr vnitra změny v pořádání voleb – místo dvou dnů zavádí tento návrh jednodenní hlasování, a to v pátek. Opozice má k úpravě výhrady, politici nyní hledají kompromis. Premiér slibuje i připravit elektronizaci přijímacího řízení na střední školy.

Programové prohlášení pro letošek počítá s aktualizací státní energetické koncepce nebo přípravou snížení počtu úřednických míst. Během prvních dvou let by vláda měla také dokončit zákon o podpoře bydlení. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) ho chce předložit na podzim.

„Ne pouze sociální bydlení, jak jsme ho doposud znali, ale skutečně řešit tu situaci, krizi trhu s bydlením, nedostupnost bydlení, vysoké nájmy, problém se zorientovat v té bytové situaci v dané obci nebo městě. Tak já doufám, že spolu s ministerstvem práce a sociálních věcí ale i s dalšími kolegy ten zákon vládou schválíme a pošleme do sněmovny. Platit by pak měl pak až od 1. ledna 2025,“ sdělil.

Slevy na jízdném zůstanou

Vláda zároveň plánuje zachovat současné nastavení slev na jízdném pro studenty a důchodce ve výši padesáti procent. ČT to potvrdil ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Jeho resort za první pololetí letošního roku za slevy proplatí dopravcům skoro dvě a půl miliardy korun, tedy podobně jako před rokem, ačkoliv tehdy ještě tři měsíce platilo větší zvýhodnění.

Kabinet už také schválil návrh na ústavní ochranu vody. Zákon o veřejných kulturních institucích předložilo ministerstvo v květnu. A rychleji proti plánu začal kvůli ruské agresi proti Ukrajině platit sankční zákon zavádějící národní seznam.

Zdroj: CT24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com