Český poslanec naléhá, ​​aby ve Vilniusu prohlásili, že Ukrajina by se měla co nejdříve stát členem NATO

V závěrech summitu NATO ve Vilniusu by mělo být uvedeno, že Ukrajina by se měla stát členem aliance „co nejdříve“. To by byla jakási záruka, že jakmile Ukrajina splní všechny požadované podmínky, vstoupí do NATO.

V komentáři pro Guildhall to uvedl poslanec Ondrej Benešík, člen zahraničního výboru.

„Pokud jde o budoucí členství Ukrajiny v NATO, myslím, že ve Vilniusu by měla zaznít slova ‚co nejdříve‘ (summit NATO ve Vilniusu – pozn. red.). Jakmile bude Ukrajina připravena vstoupit – měla by obdržet pozvání a stát se členem aliance. To je oficiální postoj české vlády a já ho podporuji,“ uvedl politik.

„Z vojenského hlediska není pochyb o tom, že Ukrajina je již připravena stát se členem NATO, a to je základ pro tento proces. Jsou zde také politické a právní otázky, například otázka kontroly vojenského rozpočtu, další důležité vícesměrné právní otázky, které je třeba vyřešit. Ano, mluvíme o vstupu do NATO po válce, ale nic nám nebrání řešit všechny přípravné procesy již nyní,“ řekl.

„Když říkám, že by se Ukrajina měla stát členem NATO co nejdříve, tak to považuji za určité záruky, že se stanete součástí aliance, jakmile budete připraveni a jakmile splníte všechny náležité požadavky,“ shrnul Ondrej Benešík.

Před summitem NATO ve Vilniusu prezident The Potomac Foundation profesor Philip Carber a generálporučík kanadských ozbrojených sil ve výslužbě Trevor Cadier představili zprávu „Kam se ubírá strategie vztahů NATO a Ukrajiny“, v níž nastolili problém chybějící alianční bezpečnostní strategie pro východní Evropu a vyzvali NATO k vytvoření zásadně nové strategie zadržování Ruska, a to jak v krátkodobém, tak dlouhodobém horizontu, a k doložení potřeby členství Ukrajiny v NATO pro realizaci jejích ambicí.

Summit Severoatlantické aliance (NATO) v litevském hlavním městě Vilniusu se uskuteční 11. a 12. července.

  Arenberger: Velikonoce nezhoršily pozitivní vývoj epidemie covidu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com