Pavel se Zelenským jednali o situaci na frontě či o summitu NATO

Prezident Petr Pavel jednal se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským v Praze o aktuální situaci na frontě, vývoji v Bělorusku, summitu Severoatlantické aliance (NATO) ve Vilniusu a zapojení České republiky do poválečné obnovy Ukrajiny. V dnešní tiskové zprávě to uvedl Hrad. Nyní jednají delegace, v 21:45 je v plánu tisková konference.

Pavel na twitteru uvedl, že na Hrad přicestoval muž, který svým odhodláním a statečností inspiruje celý svět. „Za Českou republiku ho dnes mohu znovu osobně ujistit, že v boji za svobodu a suverenitu není sám a nikdy nebude,“ napsal.

Zelenskyj dnes večer přiletěl do Prahy z Bulharska, kde jednal s premiérem Nikolajem Denkovem nebo se svým protějškem Rumenem Radevem. Návštěva má být podle Hradu vyjádřením ocenění podpory, kterou Česko poskytuje Ukrajině od začátku ruské agrese, a přinést vzájemné ujištění, že tato podpora bude pokračovat.

Ukrajinský prezident bude v pátek jednat s premiérem Petrem Fialou, předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (oba ODS) i šéfkou Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). Setká se se členy vlády a Parlamentu.

Na twitteru před příletem do Prahy Zelenskyj konkretizoval, že tématem jednání bude obrana, blížící se summit NATO ve Vilniusu, evropská a euroatlantická integrace Ukrajiny, situace u Záporožské jaderné elektrárny nebo rekonstrukce napadené země.

Zelenskyj od ruského vpádu na Ukrajinu navštívil několik západních metropolí včetně Londýna, Paříže, Berlína a Washingtonu, ale například i Varšavu. Dnes byl v Bulharsku, po návštěvě ČR by měl zamířit mimo jiné do Istanbulu, kde se podle tureckých médií sejde s prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem.

Ukrajinský prezident Zelenskyj dorazil do Prahy na jednání s českými lídry

Na první návštěvu České republiky od začátku loňské vojenské invaze Ruska na Ukrajinu dorazil dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Do Prahy ho večer dopravil český vládní speciál z předchozí návštěvy v Bulharsku. Před 20:30 přivítal Zelenského na Pražském hradě prezident Petr Pavel. Ukrajinský prezident má při dvoudenní návštěvě v Česku na programu ještě jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS) a šéfy Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) a Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). Návštěvu provázejí mimořádná bezpečnostní opatření.

  V neděli v ČR výrazně klesl nárůst počtu případů covidu-19

Zelenského do Prahy dopravilo vládní letadlo v doprovodu dvou gripenů. Zelenskyj na twitteru uvedl, že v Česku bude jednat o obraně, blížícím se summitu Severoatlantické aliance ve Vilniusu, evropské a euroatlantické integraci Ukrajiny, situaci u Záporožské jaderné elektrárny nebo rekonstrukci napadené země.

Areál Pražského hradu včetně zahrad a návštěvnických objektů se dnes kvůli návštěvě zhruba od 15:00 uzavřel pro veřejnost. Novináři museli projít důkladnou bezpečnostní kontrolou. Hrad se opět otevře v pátek. Na Hradčanském náměstí příjezd Zelenského v tradičním zeleném triku sledovaly za zátarasy desítky lidí, kteří rozvinuli transparent „Ukrajinu v NATO“ a drželi ukrajinské a české vlajky.

Policie na twitteru uvedla, že zajištění bezpečnosti Zelenského v Praze je jedním z největších opatření, na kterém se kdy podílela. Do mimořádných bezpečnostních opatření jsou zapojeni policisté z více než desítky útvarů. „V tuto chvíli nemáme žádné informace o jakémkoliv potenciálním narušení,“ uvedli policisté.

Do Česka Zelenskyj zamířil z Bulharska, kde se sešel se svým protějškem Rumenem Radevem a premiérem Nikolajem Denkovem. Po jednání informoval, že se Ukrajina a Bulharsko dohodly na aktivnější spolupráci v obraně. „Jednali jsme o vojenské pomoci, kterou Bulharsko poskytuje naší zemi. Počítáme s pokračováním spolupráce, která už zachránila mnoho životů,“ řekl. Bulharsko také vyzval, aby se podílelo na obnově jeho země.

V pátek má Zelenskyj v plánu mimo jiné návštěvu Istanbulu, kde bude jednat s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Podle tureckých médií by měli politici hovořit o válce na Ukrajině či o budoucnosti dohody o přepravě ukrajinských zemědělských produktů přes Černé moře, kterou Turecko pomohlo dojednat.

Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com